fbpx
Foto: Nikola Motor

PREVARA STOLJEĆA? Pogledajte kako je ‘inovator’ iskoristio ime Tesle da bi izvukao novac ulagača, a nije proizveo ni kotač

Autor: Andrej Jelušić

Američko pravosuđe istražuje tvrtku Nikola zbog potencijalne prevare stoljeća u automobilskoj industriji, prenosi Jutarnji list.

Naime sumnja se da je vlasnik tvrtke Trevor Milton prevario investitore praveći se da je razvija supermoderne i ekološke kamione na vodik.

Riječ je o američkoj kompaniji, koja se nazvala po našem znanstveniku Nikoli Tesli te je u vrlo kratko vrijeme postala tvrtka vrijedna milijarde i time jednaka tradicionalnim proizvođačima automobilske industrije. No, riječ je o kompaniji koja nije ništa proizvela, koja nema tehnologiju, niti je blizu bilo kakvoj masovnoj proizvodnji proizvoda na kojem se temelji.


Foto: Nikola Motor

“Mi ne proizvodimo kamione, nego reklamiramo vodik”, pravdao se jedan od šefova tvrtke. Zahvaljujući ničemu osim dobroj priči, kako to obično na burzama biva, tvrtka je preko noći izlaskom na dioničko tržište počela vrijediti 30 milijardi dolara.

Foto: Nikola Motor

Srećom, nije to dugo trajalo, zahvaljujući izvještaju investicijske kuće Hindenburg Research koja je promidžbene materijale Nikole prokazala kao “fake news”, a tvrtku kao “lažnjak”.

Naime, Hindenburg Research otkrio je da je navodni kamion na vodik, glavni proizvod tvrtke Nikola, snimljen na nizbrdici kako u leru, bez ikakva pogona, “juri” naprijed pogonjen zakonima fizike, a ne nekim gorivom. Kamera je postavljena tako da se čini da kamion na vodik juri po ravnoj cesti, ali zapravo je gurnut po nizbrdici. Kada se to otkrilo, i vrijednost Nikole otišla je u istom smjeru.

Jednom od članova Odbora i prvih investitora u kompaniju, Jeffu Ubbenu, to uopće nije problematično pravdajući se da su pogrešno shvaćeni. “Mi ne pokušavamo prodati kamione, mi pokušavamo prodati vodik”, izjavio je Ubben.

Kompanija Nikola, iako to još nije potvrđeno, mogla bi se pokazati kao velika prijevara investitora i zato je, uostalom, istražuje američko pravosuđe, odnosno američki SEC. Kompanija je čak sklopila partnerstvo s tvrtkama poput General Motorsa i Iveca te se u više se navrata hvalila stotinama narudžbi od tvrtki poput belgijskog Anheuser-Busch InBeva, koji je naručio 800 kamiona, i Republic Servicesa, koji je naručio 2500 kamiona za odvoz smeća.
Foto: Nikola Motor

Velik uspjeh na tržištu dionica tvrtka može zahvaliti uspjehu Tesle Elona Muska. Nikolin plan, piše Wall Street Journal, bio je da iznajmljuju velike teretnjake i infrastrukturu za punjenje hibridnih vozila velikim korporacijama koje su zainteresirane za okoliš i nove tehnologije, a koje proteklih godina dobivaju i sve više državnih subvencija.

Kompanija je primala narudžbe i prije proizvodnje prvog vozila, obećavajući skori proboj i izbacivanje prvog vozila. Prije velikih problema u koje je upala, najavljivala je da će prve prototipove za InBev imati do kraja 2021., a s konkretnom proizvodnjom na veliko početi 2023. godine.

Foto: Nikola Motor

No, objava Hindenburg Researcha pomrsila im je planove. Kompanija tvrdi da je riječ o namjernom podmetanju i običnoj tržišnoj igri jer je Hindenburg short selling kompanija koja padom vrijednosti Nikole financijski dobiva. A tvrtka Nikola je nakon objave pala za čak 20, a potom za još osam posto.
U ponedjeljak su Nikola i vlasnik kompanije Trevor Milton u dugačkom odgovoru naveli kako su objavljene “lažne i obmanjujuće informacije”, iako su potvrdili sve što je objavljeno. Naime, Nikola je priznala da je kamion iz promotivnog videa iz 2018. godine doista rulao po nizbrdici, ali su istaknuli da nigdje nisu niti naveli da “vozi na vlastiti pogon”. Investitori su, tvrde u Nikoli, bili upoznati da je riječ o ilustraciji te da se tek čeka revolucionarni proboj prema potrebnoj tehnologiji.

Izvršna direktorica starog američkog diva General Motorsa dala je izjavu u kojoj navodi da i dalje stoji njihov dogovor s Nikolom. “Radili smo s mnogo različitih partnera. Imamo sposobne ljude koji su sve prikladno istražili”, navela je Mary Barra. Prema dogovoru sklopljenom s Nikolom, GM će proizvoditi baterije i ostalu tehnologiju za buduća Nikolina vozila. U zamjenu za to, dobit će 11-postotni udio u Nikoli.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.