Ulica grada Vukovara. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pet zlatnih savjeta za sigurniju i odgovorniju vožnju

Autor: Dnevno GIŠ

Odgovorno i trezveno ponašanje za volanom tijekom vožnje najbitniji je čimbenik za sigurnost svih sudionika u prometu, a povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa 2023. Hrvatski ured za osiguranje izdao je savjete za odgovorniju i sigurniju vožnju.

Iako je ohrabrujuća vijest da sigurnost cestovnog prometa u Hrvatskoj, prema statističkim pokazateljima, iz godine u godinu bilježi trend poboljšanja, Hrvatska još uvijek zaostaje za većinom zemalja Europske unije po pitanju prometne sigurnosti. Tomu je tako prvenstveno zbog neodgovornog ponašanja vozača u prometu.


Da bi se stanje sigurnosti u cestovnom prometu podignulo na višu razinu, društvo mora uložiti znatno više napora u poboljšanje prometne infrastrukture, razvitak prometne kulture ali i povećanje svijesti o važnosti osiguranja koje igra vitalnu ulogu u očuvanju opće prometne sigurnosti, poručuju povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa 2023. iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Na području Hrvatske u 2022. godini zabilježeno je više od 32.000 prometnih nesreća. Materijalna šteta uzrokovana prometnim nesrećama, prema procjenama stručnjaka za osiguranja i ekonomskih analitičara, prelazi milijardu eura, što čini više od 2,3% hrvatskog BDP-a. Posredni su gubici višestruki, zbog čega prometne nesreće predstavljaju značajne ekonomske gubitke za društvo u cjelini.

Pet zlatnih pravila

Održavajte vozilo u dobrom stanju
Redovito održavanje vozila ključno je za sigurnu vožnju. Provjeravajte kočnice, gume, svjetla i ostale vitalne komponente kako biste osigurali da su u ispravnom stanju budući da vozilo koje je pravilno održavano ima manju vjerojatnost tehničkih problema koji mogu izazvati nesreću. Posebno obratite  pažnju na odgovarajuće održavanje vozila zimi, kada kiša, snijeg i led mogu učiniti vožnju znatno opasnijom zbog čega je vrlo važno pripremiti osobno vozilo za jesensko-zimski period u godini.

Osigurajte vozilo
Ako posjedujete vozilo zakonska je obveza imati osiguranje od automobilske odgovornosti. Čak i ako vaš automobil, motocikl ili moped ne koristite stalno i dalje ga morate osigurati. Drugim riječima, auto osiguranje jedno je od zakonski obveznih osiguranja u Republici Hrvatskoj i njegova je primarna svrha da pokrije štetu koju u prometnoj nezgodi nanesete drugima. Ukoliko nanesete štetu i svom automobilu, troškove snosite sami osim ako uz obaveznu policu auto osiguranja niste uzeli i dodatna pokrića odnosno ako niste ugovorili KASKO osiguranje. Važno je istaknuti i kako se temeljem vaše vozačke povijest procjenjuje vaša odgovornost u prometu i ona može bitno utjecati na visinu finalne premije police auto osiguranja što znači da svaka šteta koju ste skrivili umanjuje vaš bonus, a manji bonus čini izračun cijene auto osiguranja višim.

Noviji rabljeni automobili nisu sigurni od prijevara, evo kako stoje stvari u Hrvatskoj
Pridržavajte se prometnih propisa i pravila
Osnovni korak prema sigurnoj vožnji svakako je poštivanje prometnih pravila. Brzina, ograničenja, prometni znakovi i drugi aspekti prometne signalizacije krucijalni su za sprječavanje nesreća. Poštivanjem ograničenja brzine, pravilnog signaliziranja, zaustavljanja na semaforima te ostalih propisa, vozači stvaraju okruženje gdje se nesreće i incidenti smanjuju na minimum. Prometna disciplina i odgovorno ponašanje na cestama ne samo da čuvaju živote, već doprinose i učinkovitom protoku prometa, smanjujući „čepove“ i zastoje te stvarajući pritom pozitivan utjecaj na cestovnu sigurnost.

Brzinu prilagodite uvjetima na cesti
Svaka se prometnica razlikuje po svojim karakteristikama, kao što su stanje kolnika, vidljivost, prisutnost prometnih znakova i svjetlosnih signalizacija te prisutnost drugih vozila i pješaka, te stoga bi vozači, uzimajući u obzir navedene faktore, trebali svoju vožnju prilagoditi trenutnim uvjetima na cesti. Kako biste održali kontrolu nad vozilom, kada se vozite po mokrim ili skliskim cestama, potrebno je smanjiti brzinu te se pridržavati ograničenja brzine, posebno u blizini škola i naseljenih područja. U situacijama s ograničenom vidljivošću, kao što su magla, oborine ili noćna vožnja, dodatna opreznost je neophodna.

Izbjegavajte vožnju pod utjecajem alkohola
Kada ste na cesti sigurna bi vožnja uvijek trebala biti vaš glavni prioritet, a to podrazumijeva vožnju bez alkohola. Naime, vožnja pod utjecajem alkohola ozbiljno ugrožava cestovnu sigurnost i živote svih sudionika u prometu zbog čega bi se vozači trebali suzdržavati od konzumacije alkohola ukoliko odluče aktivno sudjelovati u prometu. Zakon postavlja jasna ograničenja za dopuštenu koncentraciju alkohola u krvi, a vozači bi se trebali strogo pridržavati tih ograničenja. Svakako valja skrenuti pažnju i na činjenicu da u slučaju prometne nezgode u kojoj ste vi krivi, obvezno auto osiguranje pokriva štetu nastalu na automobilu druge osobe dok je izuzetak vožnja pod utjecajem alkohola ili opijata, kada upravlja vozilom bez važeće vozačke dozvole te uslijed namjernog izazivanja i provociranja nezgode.

Revolucija na čekanju, samo dva posto kupaca kupilo bi električni automobil
 

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.