Ilustracija/Screenshot Youtube

Pala banda kradljivaca, Hrvatska imala ključnu ulogu: ‘Koristili su klonirane automobile’

Autor: Z.S.

Iz hrvatskog MUP-a stigla je obavijest i detalji velike operacije koja je rezultirala pronalaskom 505 ukradenih automobila, 16 čamaca i 2000 ukradenih dijelova vozila.

“Operacija Mobile 6 održana je u listopadu 2023. na vanjskim kopnenim granicama EU-a, kao i na graničnim lokacijama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Moldaviji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. U operaciji je sudjelovalo oko 400 policijskih službenika iz 25 zemalja koji su proveli detaljne provjere na nekoliko lokacija.


Europol i INTERPOL podržali su operaciju koju je vodio Frontex, pružajući stručnost i pristup svojim bazama podataka. Ova suradnja omogućila je pronalazak 505 ukradenih automobila, oko 2000 ukradenih dijelova vozila, 16 čamaca, 32 vanbrodska motora i 248 krivotvorenih dokumenata. Osim toga, vlasti koje su sudjelovale identificirale su 209 krijumčara migranata”, naveli su iz MUP-a te iznijeli dodatne detalje.

Klonirani automobili

Naveli su tako kako su  tijela za provođenje zakona identificirala su razne kriminalne taktike tijekom operacije, uključujući nekoliko slučajeva koji uključuju takozvane “klonirane automobile”.

“Kriminalci koriste identifikacijske isprave vozila koje pripadaju drugom, obično uništenom automobilu, iste marke, modela i boje. Isprave predoče nadležnim tijelima u slučaju postupka granične kontrole vezanog uz potragu za ukradenim automobilom. Takvi incidenti predstavljaju sve veći problem za službenike granične policije s obzirom na to da sofisticiranost krivotvorenih identifikacijskih brojeva vozila raste”, stoji u priopćenju u kojem su otkrili i ulogu Europola i Hrvatske.
Uloga Europola

Europol je podržao operaciju Mobile 6 pružanjem ekspertize tijekom pripremnog sastanka, kao i doprinosom provjerama baze podataka tijekom akcije. U jednom su slučaju grčke vlasti zatražile službenika Europola, koji je bio kao gost raspoređen na granici između Grčke i Turske, da provjeri podatke o uhićenoj osobi. Osumnjičenik je priveden dok je pokušavao prijeći granicu u automobilu koji je nekoliko dana prije toga ukraden u Austriji. Zahvaljujući informacijama koje je dao gostujući službenik Europola, vozilo je povezano sa zahtjevom austrijskih vlasti.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Uloga Hrvatske

U suradnji s Frontexom, u Hrvatskoj su provedene dvije glavne aktivnosti za provođenje ove operativne akcije: Organiziran je rad Mobilnih operativnih timova za potporu i intenzivirane su aktivnosti na graničnim prijelazima

Operativni timovi su obavljali zadaće na graničnim područjima PU vukovarsko-srijemske, a u njima su sudjelovali policijski službenici za suzbijanje prekograničnog kriminaliteta MUP-a RH, djelatnika mobilnih jedinica carine Ministarstva financija te Frontex-ovih stručnjaka za detekciju ukradenih vozila.

Intenzivirane aktivnosti obuhvaćale su granične prijelaze s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom, a radi otkrivanja ukradenih vozila, dijelova ukradenih vozila, ukradenih plovila, krivotvorenih dokumenata, krijumčarenja ljudi te ostalih oblika prekograničnog kriminaliteta na koje je bila usmjerena operativna akcija Mobile 6.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski rezultati

Rad operativnih timova je tako rezultirao s 5 oduzetih vozila, kroz međunarodnu suradnju pronađenim jednim otuđenim vozilom, 16 oduzetih rabljenih dijelova vozila. Osim navedenog, proveli su 2259 detaljnih provjera vozila, 19 međunarodnih razmjena operativnih podataka, oduzeli 9 prometnih dozvola i registarskih pločica, otkrili 10 migranata u izbjegavanju granične kontrole i otkrili 34 počinitelja prekršaja i kaznenih djela iz domene prekograničnog kriminaliteta.

Sudjelovanjem u radu koordinacijskog centra uspostavljena je suradnja s više država te Interpolom, zahvaljujući kojoj je hrvatska policija otkrila ukradeno vozilo i prije nego li je bilo zavedeno u potražnim evidencijama. Zahvaljujući brzoj i efikasnoj razmjeni informacija kao i potrebne dokumentacije, policijski službenici su oduzeli vozilo i uhitili počinitelje, a vozilo je potom vraćeno vlasniku na području Bosne i Hercegovine.

18-godišnjak u Audiju sletio s ceste: Nastradale malodobne djevojke i 20-godišnjakinja

Rezultati na području Republike Hrvatske vrijedni su uzimajući u obzir da se akcija provodila isključivo na graničnim prijelazima, gdje je najteže otkriti ukradeno vozilo, naveli su na krjau priopćenja.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.