Foto: Ronald Gorsic Cropix/TikTok

Ovu tipku u automobilu gotovo nikada ne biste trebali dirati: To može biti vrlo opasno

Autor: Z.S.

Tipka za kontrolu proklizavanja, poznata i kao gumb za kontrolu trakcije, obično se koristi u različitim situacijama tijekom vožnje kako bi se osiguralo bolje prianjanje i kontrola vozila. U većini situacija, pogotovo na cestama u normalnim uvjetima, preporučuje se ostavljanje kontrole trakcije uključenom jer pomaže u održavanju stabilnosti i sigurnosti vozila.

Isključivanje kontrole trakcije može povećati rizik od gubitka kontrole nad vozilom, posebno za vozače koji nisu iskusni ili koji se voze po standardnim cestovnim uvjetima.


@drivingskills_

99% of people use this button wrong!#tiktok#howto#cartok#car#learnontiktok#automotive#driving#skills#fyp

♬ 原聲 – Driver Instructor – Drivingskills

Vrlo opasno

“Nemojte nasumično pritiskati ovaj gumb na automobilu. To je vrlo opasno. Ovo je gumb za proklizavanje automobila. Uključen je prema zadanim postavkama. Ako je isključen, znatno će povećati rizik od proklizavanja, prevrtanja i gubitka kontrole tijekom vožnje”, upozorio je i jedan korisnik TikToka.

Kontrola trakcije, koja sprječava proklizavanje, obavezna je na svim novim vozilima od 2011. godine, navodi pak The Sun i dodaj eda ona čini automobil znatno sigurnijim. Dodaju i to kako stručnjaci kažu da rijetko postoji dobar razlog za isključivanje kontrole trakcije dok se vozite na cesti u normalnim uvjetima.

Situacija u kojoj je možete isključiti

“Sustav protiv proklizavanja može spriječiti gubitak kontrole prije nego što uspijete reagirati za upravljačem. Ali postoje trenuci kada biste možda željeli onemogućiti sustav pritiskom na gumb s ‘čudnim vijugama’. Ako vozite po snijegu ili ledu tijekom zime, tada će vam gume izgubiti puno prijanjanja. Vaša kontrola trakcije će detektirati okretanje kotača i ograničiti snagu – što znači da biste se mogli zaglaviti. Isključivanje kontrole trakcije omogućit će vam više proklizavanja kako biste prošli kroz klizavu cestu”, navodi engleski tabloid.
Osim ovog sustava važno je na automobilima imati dobre gume.  A upravo su od ove srijede su na snazi nova pravila za vozače. Naime, korištenje zimske opreme na vozilima obvezno od 15. studenog do 15. travnja.

Većina vozača zimi ponavlja istu pogrešku: Gotovo svi to rade, a ne bi trebali

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t , smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm na svim kotačima i s lancima za snijeg ili uređajima namijenjenima za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.