Foto: Ranko Suvar/CROPIX

OVU ‘MULJAŽU’ MNOGI NE PRIMIJETE: Stanje u Hrvatskoj zabrinjava, a negdje se može i u zatvor

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Kupnja rabljenog vozila sa sobom može donijeti rizik kojem nije lako ući u trag prije nego kupac bude nasamaren, a takve situacije u Hrvatskoj nisu rijetkost, kako pokazuje istraživanje koje je približila poznata platforma CarVertical. U fokusu je bilo ‘muljanje’ s kilometražom koju automobil ima, s vraćanjem broja kilometara, što kupce dovodi u probleme, a rezultati istraživanja otkrivaju kako stoje stvari u Europi.

Hrvatska tu nije na europskom dnu. Prijevare s kilometražom automobila u rukama hrvatskih kupaca su nešto manje raširene nego u Latviji, Ukrajini, Litvi, Rumunjskoj, Estoniji, Bugarskoj, Poljskoj i Srbiji, no stanje je lošije nego u zapadnim zemljama koje su u ovoj priči pobjegle daleko.

U Hrvatskoj, situacija je takva da 10,33 posto automobila ima vraćenu kilometražu. U prosjeku je riječ o 43.913 vraćenih kilometara.

Što se gledalo?

Foto: Darko Tomas/CROPIX/Ilustracija

Podatke je približio Auto Klub, donoseći da se istraživanje temeljilo na šest kriterija, na postotku automobila s vraćenom kilometražom, prosječnom broju vraćenih kilometara, postotku oštećenih automobila, prosječnoj vrijednosti štete, postotku uvezenih rabljenih automobila i prosječnoj starosti provjerenih automobila.

Najveći rizik predstavlja nabava automobila iz inozemstva, dodaje Auto Klub, a prijevare se odvijaju bez obzira na to što su za njih predviđene novčane kazne. U zemljama zapadne Europe se zbog otkrivenog varanja može i u zatvor.

Detalje istraživanja koje je bilo utemeljeno na analizi kupoprodajnih ugovora u posljednjih godinu dana možete pogledati – ovdje.




Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.