Foto: Screenshot/TikTok

Ovo su četiri tajne funkcije sigurnosnog pojasa: Mogu vam biti jako korisne

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Ako pri ulasku u automobil zavežete sigurnosni pojas vaše šanse za preživljavanje već su minimalno 50 posto. Upravo i stoga pojas je već šest desetljeća najvažniji sigurnosni detalj naših automobila. Sama ideja o sigurnosnom pojasu datira još od 1907. a trebalo je proći još daljnjih pola stoljeća da bi se stvari ozbiljnije pokrenule zahvaljujući Volvu.

Ekipa na čelu s šveđaninom Nilsom Bohlinom prvo je 1958. patentirala, a 1959. i serijski ugradila sigurnosni pojas u tri točke na modelima PV544 i P120. Sigurnosni pojas zapravo podrijetlo vuče iz avionske industrije, gdje je Bohlin radio prva testiranja. Od 1963. pojas se na prednjim sjedištima serijski ugrađuje u sve Volvo automobile, a od 1967. ugrađuje se i na stražnjim sjedištima. Do danas je sigurnosni pojas definitivno postao najefikasnijom zaštitom putnika u automobilima.

Ako ne vežete pojas tada imajte na umu da je koliziji pri brzini od 50 km/h ekvivalent vaš pad sa trećeg kata zgrade. Brzina do najviše 7 km/h je maksimum pri čemu vas vaš refleks može obraniti od ozljeda pri sudarima vozila. Pametni znaju čemu služi pojas, piše HAK. No, osim osnovne funkcije, jeste li znali da sigurnosni pojas možete koristiti za još nekoliko stvari? Influenser Cong je na TikToku objasnio da sigurnosni pojas ima više od jedne funkcije, a ovo su četiri manje poznate.

@conggeshuoche The Hidden secrets of car seat belts!#fpy#fyp#tiktok#fypシ#foryoupage#foryou#fypage#fy#foryourpage#drivingtips#tips#learnontiktok#howto#goodpoint ♬ 原聲 – 聪哥说车

Guranje automobila

Automobil se pokvario, a nema nikoga da vam pomogne oko guranja kako biste ga doveli na neko sigurno mjesto? Nema problema. Izvucite sigurnosni pojas van, fiksirajte ga vratima, a zatim ga stavite na rame. Na ovaj način, automobil ćete moći pogurati sami, punom snagom.

Čistoća vozila

Kada kupujete polovan automobil pokušajte izvuči pojas do kraja da vidite ima li na njemu nekakvih mrlja ili plijesni. Ako uočite nešto što ne bi trebalo biti tu, velike su šanse da je automobil bio u vodi prije prodaje.

Foto: Davor Pongracic/CROPIX/ilustracija

Datum proizvodnje

Ovo se ponovo odnosi na rabljene automobile – na dnu pojasa nalazi se datum proizvodnje vozila i to možete usporediti s datumom koji se nalazi na pločici kod vrata. Ako se datumi ne slažu, znači da su neki dijelovi promijenjeni i da je auto možda sudjelovao u nesreći.
Razbijanje stakla

U slučaju nužde, odnosno kada ste zaglavljeni, možete iskoristiti metalni dio pojasa kako biste razbili prozorsko ili vjetrobransko staklo i tako izašli iz automobila.

Auto sam ide, vozač u njemu u panici: ‘Mislio sam da ću nekog ubiti’
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.