FOTO: Pixabay

OTVORITI PROZOR ILI UPALITI KLIMU? Stručnjaci konačno dali odgovor na goruće pitanje: Evo što je isplativije

Autor: I.Br.

Otvoriti prozore ili upaliti klimu? Priznajte, s ovom smo se dvojbom barem jednom u životu svi susreli te nad njom mozgali i pitali se što nam je od ove dvije opcije isplativije i bolje. No, konačno je i tome došao kraj.

Studija Društva inženjera automobilskih automobila (SAE), koja je proučavala otvorenih prozora u odnosu na klima-uređaje došla je do zaključka da je magična granica brzina od 72 km/h, piše Revija HAK.

Ispod ove brzine ima smisla otvoriti prozore u vožnji kako bi se rashladio auto, no iznad ove brzine, efekt otpora prozora koji su otvoreni počinje okretati situaciju u korist uključivanja klima-uređaja, odnosno tada je potrošnja klima-uređaja niža.

Neke stvari ostaju neobjašnjive

No ipak, postoji mnogo varijabli koje ovo istraživanje nije moglo objasniti. To je na primjer koliko je prozora otvoreno, aerodinamika različitih modela automobila, koliko dugo netko može koristiti svoj klima uređaj (kao što bi ga neki mogli koristiti samo za kratko rashlađivanje) i mogućnost upotrebe ventilatora bez uključivanja klime.

Bez obzira na sve , brzina od 72 km/h predstavlja prilično dobru granicu, jer ako koristite klima-uređaj, možete povećati potrošnju goriva za čak 10 posto, no otvaranje prozora pri većim brzinama može povećati potrošnju goriva za čak 20 posto, piše Revija HAK.

ODZVONILO NEPOTREBNOJ BIROKRACIJI! Fizičkim osobama olakšan unos rabljenog automobila

Autor:I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.