Otkazan Zagreb Auto Show

Autor: Mario Ćužić

Ove se godine neće održati Zagreb Auto Show. Zbog gospodarske i financijske krize čiji je utjecaj tijekom 2009. godine teško pogodio automobilsku industriju, a čiji se negativni trendovi i daljnji pad prodaje osobnih automobila nastavljaju i u 2010. godini. Najveći broj proizvođača i zastupnika nije u mogućnosti sudjelovati na ovogodišnjem Zagreb auto show-u.

Unatoč dodatnoj cjenovnoj pogodnosti izlaganja koja je odobrena od strane Zagrebačkog velesajma, izlagači su naglašavali da trošak najma prostora koji plaćaju Zagrebačkom velesajmu čini samo 15-20% ukupnog troška sajamskog nastupa.

S obzirom da je velika kriza pogodila tržište automobila, a podaci govore o drastičnom padu prodaje, pa je tako u siječnju prodano gotovo 40 posto manje automobila u odnosu na siječanj prošle godine izlagači nisu spremni ući u još jedan trošak iz kojeg kratkoročno neće izvući nikakvu korist. Još prošli tjedan bila su popunjena tri izložbena paviljona, ali ne odazivom ključnih izlagača u proteklih nekoliko dana, već prijavljeni izlagači su odustali od nastupa.


Iz ovih razloga, Zagrebački velesajam je primoran donijeti odluku o neodržavanju ovog jedinstvenog sajamskog događaja koji iščekuje šira javnost. Na ovaj način, Zagreb se priključio Londonu, Lisabonu, Amsterdamu, Bukureštu, Milanu i Birminghamu koji su u 2009. i 2010. godini morali otkazati održavanje svojih auto salona.

U nastaloj situaciji, a u konzultaciji s predstavnicima automobilske i moto industrije, Zagrebački velesajam pokušat će pripremiti za sve ljubitelje automobila i motocikla novi događaj pod nazivom “Auto moto market”, sajam prodajnog karaktera, a koji se planira održati od 24.-28. ožujka 2010. godine, ali sve će se znati nakon sastanka predstavnika Zagrebačkog velesajma i auto moto industrije koji je zakazan za srijedu, 10.2.2010. godine.

Autor:Mario Ćužić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.