Foto: Unsplash

Objavili za koliko prometnih nesreća je krivac bio mobitel u vožnji: Ovo je zastrašujuće

Autor: B. D.

U utorak se obilježava Dan bez mobitela u prometu. Radi se o kampanji koju podržava Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, grad Zagreb i Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa.

Za obilježavanje izabran je datum 2. travnja, jer je 2. travnja 1973. posljednji dan koji nije bilo moguće koristiti mobitel u prometu, jer je prvi mobilni poziv obavljen 3. travnja 1973.

Domaća kampanja i dalje nastoji podići svjesnost o štetnosti korištenja mobitela u prometu, koji predstavlja jedno od najčešćih distrakcija zbog kojih pada koncentracija vozača, što povećava opasnost od prometnih nesreća.

Crna statistika

Američko i britansko Nacionalno vijeće za sigurnost desetak godina provoditi statistička istraživanja o stvarnim posljedicama korištenja mobitela u prometu. Prema njihovim podacima korištenje mobitela tijekom vožnje svake godine dovodi do najmanje 1,6 milijuna nesreća.

Statističari su došli do zaključka da u bilo kojem trenutku dana otprilike 660 tisuća vozača koristiti mobitel tijekom vožnje. U Hrvatskoj prema policijskim statistikama kontrole vozača na godišnjoj razini uhvate više od 50 tisuća prekršitelja koji su tijekom vožnje koristili mobitel.

Dan bez mobitela u prometu obilježavamo osmu godinu zaredom. Kampanja ove godine nosi poruku: “Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan!”. Kampanja tijekom cijele godine u suradnji s policijom provodi razne edukativne aktivnosti.
Nova prometna regulacija u dijelu Zagreba: Pogledajte o kojim se ulicama radi

U okviru ovogodišnje kampanje provedeno je istraživanje kojim je utvrđeno da tijekom vožnje  mobitel koristi 73 posto vozača, na biciklu 21,4 posto biciklista, a na pješačkim prijelazima prometnica 65,5 posto pješaka. Korištenje mobitela tijekom vožnje usporava reakcije i do tri puta, što je uzrok brojnih prometnih nesreća.
Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.