fbpx

Zamrzavanje brave najčešći je problem kod starijih automobila po zimi, no i za njih postoji rješenje

Autor: Dinko Hodžić

Zimska jutra i niske temperature najčešće dovode do smrzavanja brava na automobilima. Pogotovo u starijim automobilima gdje su mehanizmi potpuno mehanički i slabo izolirani. Najjednostavniji i učinkovitiji način odmrzavanja je sa zagrijavanjem ključa.

Smrznuta brava je problem koji nekad zna biti vrlo iritantan, jer vrijeme koje vi trošite na odmrzavanje mogli biste, primjerice, iskoristiti za jutarnje ispijanje kave ili čaja prije posla.

Zato pročitajte kako najbrže odmrznuti bravu ili pokušati spriječiti buduće smrzavanje.
Brz i lak način osposobljavanja zamrznute brave automobila jest šibicama ili upaljačem zagrijati ključ. Pritom pazite da ne oštetite plastično kućište ključa.

Umetnite vrući ključ u bravu i ostavite ga unutra nekoliko sekundi kako bi se toplina proširila. Ako je potrebno, ponovite to nekoliko puta dok se ključ ne bude mogao normalno okrenuti, nemojte upotrebljavati silu jer bi ključ mogao puknuti.


Također, u trgovini dodatnom automobilskom opremom, možete kupiti 'alat' za odmrzavanje brava, malenu limenku aerosolnog spreja koji se uštrca u bravu. Potrebno je više vremena da sprej počne djelovati no što traje postupak sa zagrijanim ključem.

Kako spriječiti zamrzavanje?

Ukoliko zimi perete automobil, zaštitite brave trakom za prekrivanje kako voda ne bi u njih ušla. Ako redovito podmazujete brave, to će vam također pomoći da izbjegnete ovakve nevolje jer se ulje ne zamrzava. Uštrcajte nekoliko kapi razrijeđenog ulja u ključanicu ili malo nauljite ključ pa ga ugurajte u bravu jer ulje se puno teže ili gotovo nikako ne smrzava. Osim ulja, vrlo korisna stvar je i glicerin.

Zamrzne li se zasun brave, potezanje kvake ili pritiskanje dugmeta na vratima nekoliko puta trebalo bi ga pokrenuti. Ako to ne pomogne, upotrijebite aerosolni sprej za odleđivanje i uštrcajte ga između vrata i stupa vrata na mjestu tik iznad zasuna brave.

Osposobljavanje brave ne znači da ćete odmah ući u automobil. Tu su i zaleđeni gumeni rubovi na vratima. Njih je najbolje prije zime ili prije mraza tokom zimskog perioda podmazati glicerinom, a vrata otvarati lagano i bez snažnog pritiska, kako ih ne biste oštetili. Lagano cijelim dlanovima stišćite oko vrata da led popuca, nakon toga lagano rukom udarite po rubovima vrata.
Autor:Dinko Hodžić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.