screenshot/ twitter

(VIDEO) TESTIRAJU AUTOMOBILE KOJI LEBDE IZNAD CESTE: Pogledajte kako vozi majstor i do 230 km/h, budućnost je stigla

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Svi smo jednom zamišljali kako bi to izgledalo da auti lete. Istraživači sa Sveučilišta Southwest Jiaotong u Kini to zamišljanje žele pretvoriti u stvarnost.

Testirali su 8 vozila na stazi dužine 8 kilometara. Donja strana vozila opremljena su snažnim magnetima kako bi lebdjela 35 milimetara iznad tračnica. Jedno od testnih vozila postiglo je brzinu od 230 km/h tijekom testa.

Maglev tehnologije koriste vlakovi, a posebno su popularne u Kini, Japanu i Južnoj Koreji. Kina također upravlja vlastitim maglev vlakom koji može voziti do 600 km/h.

Vjeruju da je ovo budućnost

Deng Zigang, profesor sa sveučilišta, izjavio je kako vjeruje da “maglev” tehnologija može smanjiti potrošnju energije serijskih automobila i povećati radni domet vozila.

 

Kineska državna novinska agencija Xinhua kaže da su maglev automobili razvijeni za proučavanje sigurnosnih mjera za brzu vožnju, ali jedan od sveučilišnih profesora koji stoji iza vozila, Deng Zigang, vjeruje da maglev tehnologija može smanjiti potrošnju energije serijskih automobila i povećati radni domet vozila.

Magnetska levitacija također bi mogla smanjiti zabrinutost za domet među vlasnicima električnih vozila, napominje CNBC.




Naravno, postoji velika razlika između razvoja i izgradnje nekih vozila opremljenih tom tehnologijom i stvarnog dovođenja ovakvih automobila na tržište. Možda je najočitiji izazov da bi se morala izgraditi potpuno nova infrastruktura, nešto što bi koštalo mnogo novaca.

Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.