(VIDEO) SVE ZA SIGURNOST: Volvo koristio kran kako bi razbio deset svojih automobila

Autor:

Švedski proizvođač automobila Volvo poznat je po svom naglasku na sigurnosti te su se stoga koncentrirali na činjenicu da je pružanje pomoći u prvom satu nakon nesreće ključno za spašavanje života.

Teške prometne nesreće rezultiraju velikom štetom koja usporava spašavanje putnika iz automobila, a time se gubi dragocjeno vrijeme.

Volvo je stoga uz pomoć krana s visine od 30 metara bacio deset novih automobila kako bi omogućio spasilačkim timovima da vježbaju, testiraju, mjere i usavrše svoje metode spašavanja putnika iz modernih automobila.

Inače se za ovakve vježbe koriste automobili koji prethodno završe na otpadu. Pad automobila s 30 metara simulira teške prometne nesreće poput sudara pri velikim brzinama vozila različite veličine. Ovo je prvi put da se Volvo odlučio na ovakav potez te je zadao spasiocima veliki izazov.

Oni su automobile iskoristili za proučavanje i mjerenje svojih metoda, praćenje potrebnih pritisaka, sila, kao i vremena koje svaka tehnika zahtijeva. Cilj je pristupiti i izvući putnike iz automobila što brže, na što bolji način i što boljim alatima.
Spasilački timovi su stekli nova iskustva jer su novi automobili drugačiji od starih, prave se od drugačijih materijala, izdržljiviji su i čvršći te predstavljaju nove izazove za spasilačke timove.

Prikupljene informacije će biti uvrštene u detaljan izvještaj koji će biti dostupan spasilačkim timovima u Švedskoj, a moguće i u ostatku svijeta.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.