Foto: CUPRA

(VIDEO) ELEKTRIČNI AUTOMOBIL NA ARKTIKU: Pogledajte kako Španjolci testiraju svoj prvi ‘strujić’ na -30 stupnjeva celzijevih

Autor: Andrej Jelušić

Niske temperature i električna vozila ne vole se javno. Razlog je što se doseg automobila na struju pri velikim zimama dosta opada, a kabini treba više vremena da se zagrije jer nema grijanja iz motora.

Stoga je važno da proizvođači testiraju električne automobila u što ekstremnijim uvjetima, primjerice svega nekoliko kilometara od Arktičkog kruga.

Dvije godine testiranja

Potpuno bijelo prostranstvo, gdje lokalno stanovništvo u svojem vokabularu ima gotovo 200 riječi za opis snijega, uz temperature koje dosežu do 30 Celzijevih stupnjeva ispod ništice i testna staza na 6 četvornih kilometara zaleđenog jezera je savršena kulisa.

Foto: CUPRA / Mikel Prieto

Inženjeri marke CUPRA proveli su dvije godine testirajući novi model Born u ovim grubim uvjetima upotrebom revolucionarne tehnologije. U posljednjoj testnoj fazi prije uvođenja na tržište, testiraju se granice ovog prvoga potpuno električnog vozila marke u najtežim uvjetima.

Ekstremni uvjeti

Testovi izdržljivosti sastoje se od vožnje dionice od 30 000 kilometara u dnevnim i noćnim uvjetima. Njihov je cilj osigurati da CUPRA Born isporučuje najbolje performanse u svim mogućim uvjetima.

Foto: CUPRA

Adaptivna regulacija voznog postroja (DCC) i različite postavke krutosti amortizera testiraju se na testnoj stazi na zaleđenom jezeru. Unutarnji dio staze glađi je, dok je vanjski hrapaviji, čime se pojačava učinak klizanja.

Foto: CUPRA

Također, senzori na sva četiri kotača analiziraju svaku vrstu terena kako bi pronašli ravnotežu kojom se osigurava najstabilnije kočenje.




Klima-uređaj na posebnom ispitu

Budući da je potpuno električan, sustav klima-uređaja osigurava najviši stupanj snage grijanja od prve sekunde čak i pri temperaturi od – 30 °C.

Foto: CUPRA

Unatoč udaljenosti od gotovo 4000 km od Tehničkog centra u Martorellu kod Barcelone, inženjeri su se koristili najsuvremenijom tehnologijom, npr. 3D pisačima, kako bi razvili sustav klima-uređaja. Pri tome su se morali suočiti s brojnim izazovima. S jedne su strane morali stvoriti tih sustav, dok je on, s druge strane, morao biti učinkovit kako bi osigurao najbolji osjećaj komfora te istovremeno najvišu razinu autonomije.

Foto: CUPRA

Prvo potpuno električno vozilo marke CUPRA uspješno je prošlo svaki od više od 1000 ekstremnih testova. Svjetska premijera modela Born održat će se početkom svibnja.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.