fbpx
Foto: Facebook

(VIDEO) BISTE LI MOGLI PROVUĆI SVOJ AUTOMOBIL OVDJE? Ova ulica postala je pravi hit na internetu, a mnogi se pitaju je li problem u njoj ili u vozačima

Autor: Andrej Jelušić

Svi znamo da cestovna infrastruktura u Hrvatskoj nije na zavidnom nivou, iako pojedine ankete govore suprotno.

Osim standardnih rupa i šahtova problem predstavlja i sama širina pojedinih prometnica.

Neke su lokalne ceste toliko uske da biste pomislili da su jednosmjerne no traktor koji naiđe u suprotnom smjeru vas brzo demantira. Ni u gradovima situacija nije puno bolja, primjerice Zagrepčanima je vrlo dobro poznat podvožnjak na Miramarskoj cesti.

Ipak, nije Hrvatska jedina zemlja koja muku muči s prometnom infrastrukturom. Taj problem imaju i neke od razvijenijih zemlja Europe.

“Nasukala” se i policija

Dokaz tomu je i “avenija” Woodmere u britanskom Watfordu, nedaleko Londona, koja je postala pravi hit na društvenim mrežama.

Naime, jedan dio te ulice je okružen s nekoliko metalnih, a širina iznosi tek 2,1 metar. Za usporedbu, širina trake na autocesti iznosi 3,5 metra.

Da to predstavlja pravi izazov za vozače pokazuje i snimka s kamere na vratima obližnje kuće. Mnogi vozači tako postaju žrtve metalnih stupića, a na njih se “nasukao” i jedan policijski kombi.

Na snimci se također vidi kako kombi vozilo prolazi bez problema, a zatim na istom mjestu zapinje manji automobil. Najlakše bi bilo uprijeti prstom na vozača i njegove vještine, ali slika s Google street viewa nam pokazuje da je ondje prostora za pogrešku vrlo malo.

Ima svoju svrhu

Neil Greig iz dobrotvorne organizacije za sigurnost cestovnog prometa “IAM RoadSmart” rekao je za lokalni The Watford Oberver kako širina trake nije prikladna za nadolazeći promet.
“Nedostatak oznaka na prvom lijevom stupu i blagi zavoj kolnika, zajedno sa spuštenim rubnikom, dodatno pogoršava ionako zbunjujuću situaciju”, smatra Greig.

Foto: Screenshot

Svrha ovog suženja jest smanjenje brzine i ono je instalirano 1980. godine, a dorađeno prije otprilike 10 godina kako bi se postavio dodatni set stupova.

Glasnogovornik gradskog vijeća rekao je za The Watford Observer kako “vozači moraju preuzeti odgovornost i poznavati širinu svog vozila te se kretati po ograničenju”. Ipak, dodaju kako “nastaviti tražiti rješenje za ovu zabrinjavajuću situaciju”.

Ova je avenija postala toliko popularna da je čak i dobila svoju Facebook grupu koja trenutno broji više od 900 članova.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.