VIDEO: Bavarski super automobil budućnosti otkriven u Pekingu

Autor: D.Ho

BMW je na salonu automobila otkrio detalje futurističkog Concepta i8 u Spider verziji.

Nakon što je BMW u Ženevi prikazao I8 koncept, zanimanje je bilo i veće od očekivanog. Bilo je pitanje vremena kad će BMW napraviti korak dalje te predstaviti i Spider verziju ovog hibridnog koncepta koji predstavlja budućnost dizajna BMW-ovih superautomobila.

Koncept je dobio znak eDrive, koji je postao standardni indikator za sve električne i hibridne automobile BMW-a. Concept I8 Spider je plug-in automobila pokretan elektro motorom visokih performansi te s benzinskim motorom s unutarnjim izgaranjem.

Litij-ionske baterije proizvode 131 Ks te snagu isporučuju na prednju osovinu, dok 223 Ks snažni tri-cilindarski motor snagu šalje na stražnje kotače. Cijeli sustav daje 354 Ks uz 550 Nm okretnog momenta i performanse dovoljne za ispucavanje automobila od 0 do 100 km/h za pet sekundi, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Potrošnja ovog dvosjed koncepta iznosi samo tri litre benzina na 100 km. Samo dva sata potrebno je da se baterije napune, a one pokrivaju 30 kilometara s elektromotorom. Inteligentna kontrola definira pokretanje kotača na prednje, zadnje ili na sva četiri kotača. Kočioni sustav, koji također pomoću kinetičke energije puni baterije, sličan je popularnom KERS-u.

Concept I8 Spyder ima nešto kraći međuosovinski razmak te ukupnu dužinu od svoje kupe varijante. Vrata su identična kao kod kupea, otvaraju se zakretanjem prema gore. Arhitektura koncepta ima modularnu LifeDrive konstrukciju s kabinom od karbonskih vlakana te aluminijskim podvozjem, šasijom te sigurnosnom strukturom. Dizajn karoserije smanjuje otpor te svojim oblikom povećava učinkovitost.







Autor:D.Ho
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.