fbpx
Dubravka Petric/PIXSELL

VELIKO ISTRAŽIVANJE OTKRIVA DA SMO BOLJI OD NIJEMACA, ŠVEĐANA I FRANCUZA! Jeste li znali da je cestovna infrastruktura u Hrvatskoj stvarno ovako dobra?

Autor: Andrej Jelušić

Kada biste pitali vozače, većina bi rekla kako su naše ceste u lošem, zapuštenom i neodržavanom stanju. No je li tome uopće tako?

Kvaliteta cestovne infrastrukture u Europi uvelike varira i često izaziva mnogo rasprava.

Ova posljednja karta daje širok pregled kvalitete cesta u Europi. Ono što nam prvo upada u oko jest podjela istok-zapad u Europi.

Najgori i najbolji u Europi

Tako mnoge bivše sovjetske države i zemlje Istočne Europe imaju ocjenu ispod 4, dok na zapadnoj strani Europe većina zemalja postiže rezultat iznad 4, pa čak i iznad 5.

Na samom vrhu nalazi se Nizozemska, poznata po svojoj gustoj mreži autocesta. Nakon nje slijedi Švicarska. Te dvije zemlje su u vrhu i kada je u pitanju globalna razina jer ispred njih se nalazi samo Singapur.

Foto: Globaleconomy

Kada su u pitanju najlošije ceste u Europi, te nezahvalne pozicije drže Bosna i Hercegovina i Moldavija s ocjenama 2,8 i 2,6. Na globalnoj razini, također bilježe loš rezultat jer od 141. zemlje, BiH drži 121. mjesto, a Moldavija 127.

Hrvatska u samom europskom vrhu

No kako stoji Hrvatska? Ovo je jedan od rijetkih rezultata s kojim se možemo pohvaliti na globalnoj razini. Naime, s ocjenom od 5,6 nalazimo se na visokom 12. mjestu na svijetu i 6. u Europi. Svjetski prosjek na ovoj ljestvici je ocjena 4.07.

Foto: Landgeist

Ova anketa se provodi od 2006. godine kada je Hrvatska zauzimala 37. mjesto na svijetu. Napredak je očit, ali znamo da ankete nisu odraz realnog stanja na terenu. Zanimljivo, ovdje nije riječ o najboljem rezultatu jer smo 2014. imali najvišu ocjenu – 5,62.
Što se tiče naših susjeda, osim već spomenute BiH, lošije stoje i Slovenci koji su na 36. mjestu, Talijani koji su na 55. mjestu, Mađari koji drže 69. mjesto, Crnogorci koji su 79. te Srbi koji su na 100. mjestu ove svjetske ljestvice. Dodajmo kako Hrvatska stoji bolje i od nekih od najrazvijenijih europskih zemalja, poput Velike Britanije, Njemačke, Švedske i Francuske.

Maksimalna ocjena je 7

Podaci za ovu kartu dolaze iz Izvješća o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma za 2019. godinu, u kojem je ocijenjena 141 zemlja.

Neke od tih ocjena rezultat su ankete u kojoj je 12.987 osoba iz gospodarstava odgovorilo je na 78 pitanja. Od njih se tražilo da ocijene stanje za određena područja na razini zemlje.  Jedno od pitanja bilo je: “Kakva je kvaliteta cestovne infrastrukture u vašoj zemlji?”.

Ljudi su mogli dati ocjenu od 1 (izuzetno loš – među najgorima na svijetu) do 7 (izuzetno dobar – među najboljima na svijetu).
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.