Foto: Guliver

VELIKI PROBLEMI ZA RENAULT: Odlazak iz Rusije ih uzdrmao, ali nije jedini razlog

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Ruska invazija na Ukrajinu i sankcije koje su slijedile ostavljaju puno posljedica, a među njima, odraz na svoje poslovanje je ovog tjedna objavio francuski Renault, otkrivajući značajan pad prodaje u kojem je Rusija važan faktor.

Francuski proizvođač automobila objavio je podatak o prodanih gotovo trećinu vozila manje u odnosu na isto razdoblje lani, preciznije, 29,7 posto vozila neto manje nego u prvoj polovici prošle godine.

Najveći dio pada prodaje odnosi se na izostanak prodaje na ruskom tržištu, na koje se Renault jako oslanjao.

Prodaja udjela u ruskom proizvođaču

U svojem prekidu poslovanja u Rusiji zbog kojeg brojevi prodaje pate, Renault je najavio i da će prodati 67,7 posto svojeg udjela u ruskom proizvođaču automobila Avtovazu. To bi se trebalo dogoditi za samo jedan rubalj, no francuski proizvođač zadržava pravo ponovnog otkupa u razdoblju od šest godina.

U ovoj priči koja je pogodila Renault, spominje se i još jedan razlog za pad prodaje, a ne samo povlačenje iz Rusije.

Francuze pogađa i kriza u opskrbi poluvodičima, koji su važni za proizvodnju njihovih automobila, no tu se očekuje izlazak iz poteškoća u nastavku godine.




Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.