Davor Puklavec/PIXSELL

UN POZVAO RAZVIJENE ZEMLJE: Prestanite izvoziti ove automobile u slabije razvijene zemlje

Autor: Hina

Europa, Sjedinjene Države i Japan izvoze u zemlje u razvoju milijune rabljenih vozila koja su značajan izvor zagađenja zraka, pokazuje izvješće UN-a objavljeno u ponedjeljak.

Izvezeni automobili, kombiji i mini autobusi loše su kvalitete, što ometa nastojanja da se ublaže klimatske promjene, stoji u UNEP-ovom izvješću, utemeljenom na dubinskoj analizi 146 zemalja.

“Razvijene zemlje s godinama su povećale izvoz rabljenih vozila u zemlje u razvoju“, rekla je izvršna direktorica UNEP-a Inger Andersen. “Zbog nepostojanja učinkovitih standarda i propisa stara i nesigurna vozila koja zagađuju okoliš izvoze se po niskim cijenama u druge zemlje”, dodala je Andersen.

U razdoblju od 2015. do 2018. ukupno je diljem svijeta izvezeno 14 milijuna rabljenih lakih vozila. Otprilike 80 posto njih završilo je u zemljama s niskim i srednjim prihodima, a više od polovine u Africi.

UNEP poziva razvijene zemlje da prestanu izvoziti vozila koja ne prolaze inspekcije u segmentu zaštite okoliša i sigurnosti i više ne smiju sudjelovati u prometu. Izvješće je pokazalo i da dvije trećine zemalja slabo ili vrlo slabo regulira uvoz rabljenih vozila.

Najviše su rabljenih vozila u razdoblju obuhvaćenom istraživanjem uvezle afričke zemlje, od 40 posto. Slijede zemlje istočne Europe s 24 posto, te zemlje u regiji Azije i Tihog oceana, s 15 posto udjela u uvozu.

Najviše je vozila bez valjanih certifikata izvezla Nizozemska, utvrdio je UNEP. Većina izvezenih vozila bila je stara između 16 i 20 godina i nije ispunjavala standard Europske unije o emisiji štetnih EURO4. “Rezultati pokazuju da treba poduzeti hitne mjere kako bi se poboljšala kvaliteta vozila koja se izvoze iz Europe”, naglasila je nizozemska ministrica za zaštitu okoliša Stientje van Veldhoven.




“Nizozemska ne može sama riješiti taj problem, Zato ću zatražiti koordinirani europski pristup i blisku suradnju europskih i afričkih vlada”, dodala je Van Veldhoven.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.