fbpx
Foto: Darko Tomas/CROPIX

TREBA PAZITI KOME SE DAJE AUTO: U Hrvatsku stigla nova pravila, tu je i jedno staro

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Hrvatska je danas stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama dočekala nova pravila kojih će se trebati držati u prometu. Detalje o svim novostima približili smo opisujući što je sada novo i drugačije, ali u prometnoj kulturi i u sigurnosti tijekom vožnje, tu je i jedna priča povezana s pravilima koja su vrijedila ranije.

Sa svojim vozilom treba biti oprezan – pa i u situaciji kada se ne vozi s obzirom na to da kazna može stići dok automobilom upravlja netko drugi.

Na takvu situaciju pozornost je skrenuo Autoklub, ističući da vlasnik vozila može privremeno ili čak trajno ostati bez njega ako je prekršaj skrivio netko kome je prepustio svoj auto.


Nije rijedak slučaj

Kako piše Autoklub, nije to toliko rijedak slučaj. Unatrag tri godine, od stupanja na snagu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se propisuju prekršaji i sankcije, dogodilo se da je 248 vlasnika privremeno ostalo bez svojih automobila zbog prekršaja koje je napravio netko drugi, a ne vlasnik. Takvih slučajeva bilo je više od 50 posto od svih zabilježenih oduzimanja automobila zbog prekršaja.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Može se čekati jako dugo

Ovakva situacija može itekako zabrinuti vlasnike vozila s obzirom na to da se može čekati nekoliko mjeseci, pa i godinama, da se automobil koji je bio privremeno oduzet vrati.

Zbog toga, oprez s vlastitim autom je uvijek potreban – i u situacijama u kojima vlasnik nije u njemu.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.