fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

SMIJE LI SE KORISTITI MOBITEL DOK TOČITE GORIVO? Ovo je još opasnije od toga, a to se baš i ne zna…

Autor: Dnevno.hr/I.L

Natpisi o zabrani korištenje mobitela na benzinskoj pumpi su jasno vidljivi i naglašeni. Pitanje je koliko je zapravo to opasno i imali uopće istine u tom mitu.

Nacionalne udruge za zaštitu od požara u Americi je objavila rezultate istraživanja u kojima je zaključak da je postoji vrlo mala šansa da dođe do eksplozije. Izjavili su da ne znaju kada je došlo do zabrane jer znanost nitko nije pitao o tome.

‘Do sada nismo bili u mogućnosti dokumentirati nikakve incidente koje je izazvao mobilni telefon. Zapravo, mnogi istraživači pokušali su zapaliti pare goriva mobitelom i nisu uspjeli’ javili su iz instituta.


Ipak…

Michael Marando, član Nacionalne udruge za zaštitu od požara je izjavio da postoji mogućnost da rizik postoji iako ga u eksperimentu nisu uspjeli dokazati:

 

‘Ne mogu reći da rizik ne postoji, jer postoji šansa da se to dogodi. Možda jedna od nekoliko milijardi. Samo postoji previše čimbenika koji se moraju uskladiti da je to gotovo nemoguće.’

Naglasio je da jedni razlog zašto ne bi trebali koristiti mobitel je zato što ometa te bi moglo doći do izlijevanja goriva, a samim time i požara na autu.

Ali ono što bi moglo biti opasno u automobilu na pumpi je sjedenje.

“Naime, ako uđete u vozilo, sjednete na svoje sjedalo, a zatim se vratite iz vozila da dodirnete plinsku mlaznicu, mogli biste stvoriti statički naboj na sebi. A taj bi statički naboj mogao dovesti do iskre koja bi mogla izazvati paljenje”, rekao je Marando.
Američki institut za naftu kaže da, ako do toga dođe, da bi ljudi trebali ostaviti mlaznicu unutra, udaljiti se od vozila i upozoriti službenika benzinske postaje.

Autor:Dnevno.hr/I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.