Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Putujete u BiH? Čeka vas velika promjena na samoj granici: Evo o čemu se radi

Autor:

Ono što je bila česta praksa Granične policije uskoro postaje prošlost. Naime, potpisivanjem novog međunarodnog sporazuma Bosne i Hercegovine i Europske unije popularni zeleni karton više neće biit potreban prilikom ulaska u tu državu.

Kako prenosi Revija HAK, Bosna i Hercegovina nova je potpisnica Multilateralnog sporazuma o jamstvu temeljem registracijske pločice koji se primjenjuje od 19. listopada 2020. godine. Potpisani sporazum omogućit će vozačima vozila s registracijskim pločicama Republike Hrvatske prelazak granice bez kontrole međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti prilikom ulaska na teritorij Bosne i Hercegovine, poručili su iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Uvođenjem ove promjene registracijske pločice Hrvatske priznat će se kao valjani dokaz o postojanju osiguranja od automobilske odgovornosti koje vrijedi na teritoriju Bosne i Hercegovine. U praksi, to znači da će vozači iz Hrvatske kao i vozači iz BiH moći bez kontrole međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti (tzv. zelene karte) ulaziti na teritorij RH i BiH od 19. listopada 2020. godine u 00:00 sati.

Ova odluka temelji se na odluci Council of Bureaux, međunarodnom tijelu koje upravlja Sustavom zelene karte, a koje je donijelo odluku kojom ovlašćuje Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini.

Autor: