Foto: Ronald Gorsic / CROPIX / Ilustracija

Puno Hrvata plaća za neznanje, nakon ove pogreške na cesti prijeti 60 eura kazne

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Slika prometne gužve i nervoze koja zbog toga nastaje nije rijetkost u hrvatskim gradovima, a ima situacija kada se takav zastoj može i izbjeći. Ako zastoj izazove manja prometna nesreća zbog koje se vozila moraju zaustaviti pa nastane kolona, vozači iz tog sudara imaju obvezu maknuti svoje automobile na način da ne izazovu gužvu i nervozu drugih, u automobilima iza njih.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama u članku 176. nalaže da su “vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni, ako je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa.”

Pritom je važna stvar da vozači iz sudara ne smiju napustiti mjesto nesreće prije nego dođe policija, u slučaju da je potrebna policijska intervencija. Ako je materijalna šteta iz sudara takva da se vozila mogu maknuti, propisano je da vozač ili vozačica mora skloniti svoj automobil na način da se promet može odvijati normalno.

Legendarni auto slavi 60 godina, pamte se vratolomije iz filmova o Bondu

Puno kazni je ispisano

Problem može nastati ako sudionici prometa ne znaju za ovu obvezu ili možda znaju, ali za nju ne mare. Ako je iz neznanja, puno ljudi to plaća s obzirom na to da je, kako je objavio Auto klub, prošle godine bilo ispisano 4850 kazni zbog kršenja odredbe zakona da se automobili iz manjeg sudara moraju skloniti s ceste.

Kazne su u iznosu od 60 eura, što znači i da se za velik broj vozača događa priličan udar ‘na džep’, u situaciji u kojoj se problem može izbjeći, a novac sačuvati za nešto puno korisnije.
Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.