Foto: GuliverImage

POZNATI PROIZVOĐAČI AUTA NA UDARU HAKERA: ‘Sigurnost vam je nula!’, stručnjak otkrio kako se zaštititi

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Hakeri su obavijestili brojne proizvođače automobila o velikim propustima u kibernetičkoj sigurnosti u njihovim vozilima. Istraživači su krajem prošle godine otkrili da mogu pronaći osobne podatke vlasnika, pronaći GPS podatke uživo  i pokrenuti i zaustaviti neka vozila na daljinu. Pritom su se izjasnili sasvim otvoreno, uz riječi da je sigurnost automobila od hakerskih napada – nula.

Tu nisu stali nego su objavili popis u koje aute su sve uspjeli hakirati: Hyundai, Genesis, Kia, Honda, Infiniti, Nissan, Acura, Mercedes, BMW, Rolls-Royce, Ferrari, Ford, Porsche, Toyota i Jaguar Land Rover.

U slučaju Mercedesa dolazi do mogućnosti daljinskog zaključavanja i otključavanja vozila, pokretanja i zaustavljanja motora, bljeskanja prednjih svjetala i još puno toga.

Kod svakog naveli problem

Kod Ferrarija hakeri su mogli pristupiti evidenciji kupaca, promijeniti web stranice u vlasništvu Ferrarija i preuzeti račune kupaca. To je značilo da hakeri mogu dobiti pristup osobnim podacima, kao što su adrese i drugo.

 

“Kada kupujete rabljeni automobil, provjerite je li račun prethodnog vlasnika uklonjen. Koristite jake lozinke i postavite 2FA (dvofaktorsku autentifikaciju) ako je moguće za aplikacije i usluge koje se povezuju s vašim vozilom” rekao je računalni ekspert Sam Curry.




Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.