Foto: Porsche

PORSCHE RUŠI SVE REKORDE, ALI KUPCI ‘NE MARE’ ZA LEGENDU: Prvi izbor su SUV modeli i ‘struja’, a jedna zemlja naprosto obožava ovu njemačku marku

Autor: Andrej Jelušić

Porsche i u pandemiji bilježi rekordne rezultate prodaje. Tako je između siječnja i rujna ove godine njemački proizvođač isporučio 217.198 vozila diljem svijeta, što predstavlja porast od 13 posto.

Potražnja je porasla na svim prodajnim tržištima, pri čemu je posebno snažan porast ponovno zabilježen u SAD-u.

Kada izgovorite Porsche prvo što vam padne na pamet je 911, legendarni model koji je gotovo postao sinonim ove marke. No možda će vas iznenaditi činjenica da to nije najprodavaniji Porscgheov model.

Kupci preferiraju SUV i električne modele

Kako stvari stoje, i kupci ove ekskluzivne njemačke marke preferiraju SUV modele. Tako je Cayenne i dalje najuspješniji model s 62.451 prodanih primjeraka, a slijedi ga Macan sa 61.944 komada.

Foto: Porsche

Ikonska 911-ica nije niti među prva tri najprodavanija modela marke jer treće mjesto drži potpuno električni Taycan s 28.640 vozila predanih u ruke kupaca.

Foto: Porsche

Legendarni 911 je na četvrtom mjestu s 27.972 prodanih primjeraka te je ostvarila plus od deset posto. Modeli 718 Boxster i 718 Cayman kupljeni su od strane 15.916 kupaca, što predstavlja plus od jedan posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Foto: Porsche

Isporuke Panamere također su s 20.275 primjeraka ostale na čvrstoj poziciji iz prethodne godine s porastom od jedan posto.




Rast na svim tržištima

Najveći porast još jednom je zabilježen u SAD-u gdje je Porsche u prvih devet mjeseci isporučio 51.615 vozila, dakle, 30 posto više negoli u odnosu na isto razdoblje lani.

Kao i u prethodnim godinama, kupci u tom dijelu svijeta i dalje smatraju Porsche najatraktivnijom premium markom. Na cijelom američkom kontinentu Porsche je izvršio ukupno 63.025 isporuka, 29 posto više nego u prva tri kvartala 2020. godine.

Kina kao najveće pojedinačno tržište je ukupnom broju isporuka doprinijela sa 69.789 vozila, dakle, plus od 11 posto. Isporuke prema Aziji i Pacifiku, Africi i Bliskom istoku ukupno su porasle za 12 posto. Vozila Porschea u tim su regijama isporučena 97.841 kupcu.




Naravno, Porsche uživa i u velikoj popularnosti na svome matičnom kontinetu, Europi, gdje je kupcima isporučeno 56.332 vozila, što predstavlja porast od dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

U “rodnoj” Njemačkoj je potražnja porasla za devet posto između siječnja i rujna, a isporučeno je 19.099 primjeraka.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.