Pokrijte svoj Batmobile ceradom, DC Comics je zaštitio prava na vozilo

Autor: M.S.

Istina, u Hrvatskoj baš i nema replika Batmanovog vozila, ako ne računamo krilate simbole tu i tamo nalijepljene na 'Jugiće' ili 'Stojadine'. No sad ih vjerojatno nikad ni neće biti, jer DC Comics prijeti tužbom i ne uvažava argumente poput: 'Ali... Koke se pale na njega'.

Mislili ste izgraditi vlastitu repliku Batmanovog legendarnog vozila, Batmobilea, na ovjesu vašeg oronulog ‘Stojadina’? Ha! Ne smijete! Naravno, možete pokušati, ali sav trud bi vam mogao ostaviti gorak okus u ustima kad vam DC Comics ‘sjedne za vrat’ tužbom zbog povrede autorskih prava.

Izdavačka kuća, naime, tužila je Marka Towlesa iz Kalifornije, koji je u proizvodnji razno-raznih replika superherojskog automobila prepoznao priliku za zaradu. Sudac je dokinuo Towlesove snove, te odlučno utisnuo malo slovo ‘c’ unutar kružića, simbol za ‘copyright’, iznad pojma ‘Batmobile’.

Towlesov argument tijekom suđenja bio je da se ne može autorskim pravim zaštititi ‘korisne artikle’, kakve su bile njegove replike stripovskog vozila. Ali sudac se nije složio, te je presudio da automobil jest koristan, no da ga njegov unikatni dizajn čini dovoljno posebnim za zaštitu prava, javlja Huffington Post.

Naravno, nije to kraj za Towlesa, inače vlasnika autolimarkse radnje ‘Gotham Garage’, koji se sad može žaliti u nekoliko razina američkog sudskog sustava. Ipak, po odbacivanju žalbi, mogao bi biti siromašniji za 150 tisuća dolara zbog povrede autorskih prava. Također, presuda o zaštiti vizualnog identiteta Batmanovog prometala daje DC Comicsu temelj za tužbe protiv svih koji misle da je ‘cool’ vozikati se po gradu u krilatom Batmobileu.

DC Comics je i prije imao problema zbog Batmanovog lika (ako već ne djela), te je tvrtka 2009. godine tužila proizvođača figura koje su ličile na Viteza tame. Ipak, kako to nije bio Batman ni u kojem pogledu, tužba je otpala.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.