Foto: Unsplash

Papa potiče ljude da u poteškoćama idu k Djevici Lurdskoj: U 150 godina 70 priznatih ozdravljenja

Autor: Z. K.

U Francuskoj je Nacionalno hodočašće u svetište Lourdes obilježilo svoju 150. obljetnicu. Proslave u špilji Massabielle ove su se godine održale od 11. do 16. kolovoza. Na dan Velike Gospe, u utorak 15., otac Vincent Cabanac, predsjednik Nacionalnog hodočašća, predslavio je misno slavlje koje je u svetištu okupilo više od 20.000 ljudi.

Papa Franjo uputio je poruku hodočasnicima i Crkvi u Francuskoj za završetak slavlja u kojoj traži “da se odlučno okrenu Djevici pred poteškoćama, brigama i izazovima sadašnjosti”. Nadalje, stavlja pred noge Majke Božje sva mjesta gdje prevladava nasilje:

Neka Kraljica mira posreduje kod svoga Sina da se ondje gdje se čuje glas o oružju uspostavi toliko željeni mir“, rekao je Sveti Otac. Biskupima se također poručuje da moraju “neprestano njegovati i jačati ljubav i nježnost koju vjernici osjećaju prema svojoj voljenoj Zaštitnici, osobito korištenjem ili ponovnim otkrivanjem pučkih djela pobožnosti”.


Poziva hodočasnike

Također moli Mariju da u srcima svih probudi “istinske osjećaje bratske ljubavi, kako bi društva skladno rasla u poštivanju bližnjega, čuvajući njegovo dostojanstvo i prava, te da nitko ne bude zapostavljen”.

Što se tiče bolesnika i invalida, koji pohode Svetište od prvih dana marijanske pobožnosti u mjestu, Papa se osvrće na primjer koji oni nude, zajedno s ljudima koji ih prate, rekavši da “oni svijetu daju rječito svjedočanstvo vjere i milosrđa«.

Na isti način, Papa moli za obitelji, obraćajući se posebno roditeljima “koji svakodnevno nose teret velike odgovornosti”, i djeci, “tako bogatoj potencijalima, ali često previše zabrinutima za svoju budućnost, ili nažalost već sputanima mnogim ograničenjima” .

Na kraju poziva hodočasnike da dopuste da njihova vjera u njima proizvede “nepokolebljivu nadu, na kojoj moraju graditi svoje živote i svoja društva”, te udjeljujući svoj blagoslov svima okupljenima u Lourdesu, svim vjernicima Francuske i njihovi župnici..

Čudesna ukazanja Gospe koja je odobrila Katolička crkva: Iza ovih deset stoji Vatikan
“U Lurdu je sve moguće”

O hodočašćima u marijansko svetište o. Cabanac je napisao : “U Lourdesu je sve moguće i sve ima smisla. Od 1858. hodočasnici se ovamo slijevaju tvoreći neprekidni tok, poput vode koja neprestano teče iz rupe iz Massabiellea pećine. Ova stijena simbolizira duhovno iskustvo koje može dotaknuti sve nas, čak i one najdalje od vjere.”

Za predsjednika Nacionalnog hodočašća nije važno idu li hodočasnici sami ili u pratnji; u Lurdu svi zajedno mole i čine zajednicu vjernika: Crkvu. „Ovu Crkvu gradimo svojom molitvom, svojim služenjem, svojom brigom za one najpotrebitije.“

O. Cabanac je zaključio pozivom na posjet Svetištu, zamolivši hodočasnike da prisustvuju “kako bi prihvatili poziv Djevice da sagradimo kapelu, baziliku, da sagradimo Crkvu na stijeni koja je Krist”, te dodao: “Tvorimo jedno živa zajednica vjernika oko Majke Kristove i naše Majke. Zajedno ćemo podijeliti ovu radost.”
Čuda pećine

Od ukazanja 1858. u Lurdu je službeno priznato 70 čudesnih ozdravljenja . Prvo je bilo ono Catherine Latapie, koje se dogodilo nekoliko dana nakon prvog ukazanja Gospe u Massabielleu. Latapie je umočila svoju paraliziranu desnu ruku u izvor i ozdravila.

Još jedna žena, Anna Santaniello , >>>više na vjera.hr

Na dan proglašenja dogme o uznesenju Papa vidio veličanstveni prizor na nebu: ‘Odonda, nikad više’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.