fbpx
Foto: Pixabay

PANIKA ZAVLADALA MEĐU VOZAČIMA! Benzinske crpke zatvaraju, ali razlog nije nedostatak goriva nego nešto sasvim neočekivano

Autor: Andrej Jelušić

Cijene goriva rastu iz mjeseca u mjesec, i nije to samo u Hrvatskoj nego se s poskupljenjem suočava čitava Europa.

Jedan od razloga je oporavak svjetskog gospodarstva nakon pandemije koja ga je zaustavila 2020. godine.

No u Velikoj Britaniji se suočavaju s još jednim problemom kada je u pitanju gorivo, prenosi Reuters.

Zatvorili dio benzinskih postaja

Naime, energetski div British Petroleum (BP) objavio je u četvrtak kako su morali zatvoriti dio svojih crpki, ali ne zbog nestašice goriva, nego zbog nestašica – vozača.

“Imamo poteškoća s opskrbom goriva na nekim našim maloprodajnim mjestima u Velikoj Britaniji pa smo, nažalost, bili prisiljeni privremeno zatvoriti nekoliko lokacija zbog manjka bezolovnog i dizelskog goriva”, navodi BP u priopćenju.

Razlog je nedovoljan broj vozača, što je stvorile probleme pri transportu te su benzinske pumpe ostale prazne.

BP ima oko 1.200 benzinskih postaja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prioritet su velike prometnice

“Nastavljamo surađivati s našim prijevoznikom kako bismo moguće poremećaje u budućnosti sveli na minimum i osigurali isporuke za opsluživanje naših kupaca”, stoji u priopćenju.
Prioritet će biti isporuke benzinskim stanicama uz autoceste, magistralne ceste i u mjestima s najvećom potražnjom, naveli su u BP-u, dodavši da će nastojati popuniti spremnike u što kraćem roku.

Foto: Wikipedia

Udruga trgovaca benzinima (PRA) rekla je kako se čini da su problemi ograničeni na London i jugoistočnu Englesku, te da su privremeni.

“Prema najnovijim podacima, potražnja za gorivom je samo na 92% razine od razdoblja prije pandemije pa vjerujemo da bi trebalo biti dovoljno zaliha na rafinerijama i terminalima za isporuku u cijeloj Velikoj Britaniji”, priopćili su.

Nisu jedini u problemu

Iz druge tvrtke, Essa, izvijestili su da je problem s nestašicom vozača utjecao i na nekoliko od ukupno 200 maloprodajnih mjesta njihovog Tesco Alliancea u Velikoj Britaniji.
“Blisko surađujemo sa svim sudionicima naše distribucijske mreže kako bismo optimizirali opskrbu i sveli neugodnosti za kupce na najmanju moguću mjeru”, navode u priopćenju.

Nedovoljan broj vozača izazvao je poremećaje u dostavi i u britanskom prehrambenom sektoru.

Sektor kamionskog prijevoza izvijestio je da im treba još 90.000 vozača kako bi zadovoljili potražnju nakon što je brexit europskim vozačima otežao rad u Velikoj Britaniji, a pandemija covida-19 spriječila obuku novih radnika.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.