Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

Ovo ne smije na personalizirane registarske pločice, a zna se i cijena dozvoljene narudžbe

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Registarske pločice u Hrvatskoj imaju izgled koji je u većini slučajeva uniforman, bez iskakanja na najvećem broju registriranih vozila, no za one koji žele nešto drugačije, postoji i rješenje koje daju personalizirane pločice, po narudžbi i po želji vlasnika automobila.

Međutim, ne prolazi baš sve. Dio znakova nije dozvoljen, a kako je prenio N1, pravilnik govori da personalizirane pločice ne smiju imati znakove Č, Ć, Đ, Š i Ž kao dio posebne narudžbe.

Za ono što prolazi je također sve opisano pravilima.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“Vlasnik vozila može po izboru odabrati registarski broj koji se sastoji od najmanje tri do najviše sedam brojčanih ili slovnih znakova ili od kombinacije brojčanih i slovnih znakova na dijelu registarske pločice iza oznake registracijskog područja i grba”, piše u pravilniku.

“U slučaju izbora numeričkih znakova obvezno je odabrati najmanje jedan slovni znak. Između brojčanih i slovnih oznaka obvezna je crtica, a između slovnih oznaka može se odabrati crtica. Crtica se računa kao jedan od znakova. Registarski broj iz stavka 1. ovoga članka simetrično je otisnut te uključuje i strana slova X, Y i W”, dodaje se.

Prilično široko, tu je i odredba da se registarska pločica po narudžbi odobrava ako po svom sadržaju nije provokativna, neetična ili protivna ustavnom poretku u Hrvatskoj. Pored toga, ne smije biti vozila koji već ima dodijeljen registarski broj kakav se traži.

Cijene se za registarske pločice po izboru kreću i do 199,08 eura za komad, a 265,45 eura za par.
Cjenik je objavljen – ovdje.
Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.