YouTube/Screenshot/Ilustracija

OVO JE NAJDOSADNIJI AUTO SVIH VREMENA: Bez imalo šarma i karizme, a i bio je užas na cesti, stalno se kvario…

Autor: Dnevno.hr/I.L

Svatko tko prati scenu klasičnih automobila iliti ga ‘old timera’ čuo je za tvrtku Hagerty. Američka firma poznata je po osiguravanju upravo takvih automobila.

Čini se da su imali viška vremena pa su se odlučili pozabaviti izborom najdosadnijeg automobila u povijesti.  U top 10 najviše se nalazi automobila koje je proizveo Austin, britanska tvrtka osnovana 1905.

Kriteriji za izbor su bili temeljeni na njihovom festivalu dosadnih automobila koji se svake godine održava u Britaniji.  Zaključili su da je tamno plava boja na autu bila simbol dosade.

Britanija slavila

‘Veliku’ pobjedu ostvario je Austin Montego iz 1989.  Ovog ‘dosadnjakovića’ proizvodila je tvrtka British Leyland od 1984. do 1988., a zatim Rover Groupa do 1995.

 

 

View this post on Instagram

 




A post shared by Clwyd Classics – James (@clwydclassics)

Prodano ih je gotovo 500 tisuća, ali zbog čestih kvarova u Britaniji ih je ostalo registrirano samo 34 njih što je pada od 99,98 posto. Jedno vrijeme bio je popularan u Francuskoj, a prodavao se u Kini, Novom Zelandu, Indiji…




Dakle, u prvih deset najdosadnijih modela svih vremena uvijek je velik broj Austinovih. Kako bi saznao koji je najdosadniji automobil svih vremena, Hagerty je analizirao sudionike i pobjednike festivala iz prethodnih godina. Iako se bež i smeđa boja najčešće povezuju s dosadnim i neuglednim automobilima, Hagerty je otkrio da je plava najčešća boja vozila koja su u prošlosti bila proglašena najneuglednijim.

Prema Hagertyju, najdosadniji automobil svih vremena je britanska limuzina s četvera vrata. Ukupni pobjednik bio je Austin Montego iz 1989. Osim nezanimljivog dizajna, automobil se često kvario…

Limuzinu, koja se prodavala 80-ih i 90-ih, proizvodila je tvrtka British Leyland od 1984. do 1988., a zatim Rover Groupa do 1995. Prodano je ukupno 436.000 Montega, ali se nisu baš održali, jer su prema britanskim podacima u 2020. preostala još samo 34 registrirana primjerka. To znači pad od 99,98 posto u četvrt stoljeća.

Autor:Dnevno.hr/I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.