fbpx
Igor Soban/PIXSELL

ODZVONILO VIŠESATNIM ČEKANJIMA U GRADOVIMA? Ovo revolucionarno rješenje moglo bi spasiti vozače od gužvi na semaforima

Autor: Andrej Jelušić

Gradska vožnja zna biti jako zamorna zbog velikih gužvi i kolona. Njima dodatno doprinose i semafori koji nisu sinkronizirani.

Znate one kada vam se upali zeleno i čim se približite sljedećem okrene se na crveno. Osim što dodatno povećava potrošnju ionako skupog goriva, izuzetno iritira vozače.

Takva vožnja ima i još jednu manu, a ta je da više zagađuje okoliš.

Postoji rješenje

Zato je Kate Brant, Googleova šefica za održivi razvoj, najavila da tvrtka radi na projektu upotrebe umjetne inteligencije (AI), kako bi se osigurao efikasniji rad semafora.

Googleov AI će mjeriti stanje prometa na raskrižjima i izračunavati optimalne intervale crvenog i zelenog svjetla na semaforima, piše Engadget.

Jedna od Googleovih istraživačkih grupa već je prikupila dovoljno informacija za treniranje i optimiziranje modela i u stanju je precizno izračunati te intervale. U ovom trenutku provodi se pilot projekt na četiri lokacije u Izraelu, u suradnji s gradovima Haifa i Berševa, kao i sa izraelskom Nacionalnom organizacijom za ceste.

Pametni gradovi

Dosadašnji rezultati ukazuju da je uočeno skraćeno vrijeme čekanja na križanjima za 10 do 20 posto. Google nije objavio podatke o prosječnom broju vozila koje svakodnevno prođu kroz ta križanja, ali se na snimcima vidi da su ona prilično opterećena.

Očekuje se da će novi pilot projekt uskoro započeti u Rio de Janeiru, a Google je u pregovorima sa još nekoliko gradova širom svijeta.
Iako je globalna primjena ovakvog rješenja još daleko, možemo reći da se radi o još jednom koraku prema pametnim gradovima.

Dodajmo kako slična rješenja već postoje u razvijenim gradovima i ona ne obuhvaćaju nekoliko prometnih križanja nego područja cijelog grada.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.