Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Noviji rabljeni automobili nisu sigurni od prijevara, evo kako stoje stvari u Hrvatskoj

Autor: Ivor Krapac

Kupnja novijih rabljenih automobila je za mnoge opcija ako pronađu željeni model s povoljnom cijenom, no kako je pokazalo jedno istraživanje, novija rabljena vozila nisu sasvim sigurna od prijevara s kilometražom. Time je srušeno vjerovanje da su noviji rabljeni automobili pouzdaniji što se tiče vraćanja kilometraže.

Situaciju u Hrvatskoj otkrivaju podaci carVerticala, pokazujući da ne nedostaje vozila starosti manje od pet godina s već vraćenom kilometražom.


Takvih automobila bilo je 6,8 posto među svima rabljenima koje je provjeravao carVertical.

Uvoz posebno osjetljiv

Pri nabavi mlađeg rabljenog automobila, mora se osobito pripaziti na vozila iz uvoza, prebačena preko granice, s obzirom na to da se podaci o prijeđenoj kilometraži često izgube u prekograničnim transakcijama. Varanja s vraćanjem kilometraže u takvim slučajevima ima više s obzirom na gubljenje podataka koji bi pokazali stvarnu sliku.

Ljudi koji kupuju trebaju biti na posebnom oprezu.

Foto: Duje Klaric / CROPIX/Ilustracija

Što se tiče proizvođača automobila kod kojeg je najčešće varanje s kilometražom na mlađim rabljenim vozilima, najčešće se to zbiva s Porscheima, u 20,5 posto modela automobila obuhvaćenih istraživanjem.

Slijede Opel s 11,6 posto, BMW s 9,1 posto, Renault s 9 posto i Dacia s 8,7 posto.

Vrijednost automobila s obzirom na zabilježenu kilometražu dobro stoji i kod starijih vozila među mlađim rabljenima, onima starima pet godina. U toj situaciji, prosječni automobil u Hrvatskoj nakon pet godina ima 106.208 prijeđenih kilometara, po podatku carVerticala, što je povoljno za zainteresiranog kupca.

Neki koji prodaju rabljene automobile to iskoriste za varanje kako bi se na taj način provukli na tržištu i zaradili dobar novac.
Ovo je potez stoljeća: Prevario je Teslu i besplatno dobio pet auta

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.