Foto: Tata Motors

NOVI AUTOMOBIL ZA MANJE OD 50 TISUĆA KUNA? Da i to je moguće! Ovaj SUV nudi sve pogodnosti novog doba, ali postoji jedan problem

Autor: Andrej Jelušić

Automobili postaju sve skuplji i skuplji. I nije to posljedica samo nedostataka čipova čemu svjedočimo posljednjih nekoliko mjeseci već je u pitanju trend koji traje godinama.

Danas je nemoguće pronaći novi automobil po cijeni manjoj od 75 tisuća kuna, ali nije na svakom tržištu situacija ista. Još uvijek postoje zemlje u kojima možete dobiti novi automobil po pristojnoj cijeni, i to čak SUV.

Tata Motors, vodeći indijski proizvođač automobila, predstavio je tako prvi indijski gradski SUV,  imena Punch.

 

Foto: Tata Motors

Kako naglašavaju Indijci, ovaj SUV krasi “zadivljujući dizajn, svestrane i privlačne performanse, prostrana unutrašnjost te apsolutna sigurnost”.

Punch je dostupan u četiri različite verzije, Pure, Adventure, Accomplished i Creative te nudi okretnost kompakta i sve ključne mogućnosti pravog SUV -a.

Konstruiran za nepredvidljive indijske ceste

Kupci mogu birati između sedam živih boja i dodatno ga personalizirati s paketima opreme “Rhythm and Dazzle”, u skladu sa svojim životnim stilom.




Foto: Tata Motors

Konstrukciju ovog automobila potpisuju stručnjaci iz Indije, Velike Britanije i Italije. Kako navode, Punch je napravljen tako da se osjećate sigurno dok “se krećete po svim neočekivanim izazovima koje nude indijske ceste”.

Foto: Tata Motors

Udobnost je, tvrde, vodeća u klasi, a napredni infotainment i povezanost odgovaraju visokim očekivanjima kupaca.

Foto: Tata Motors

Projektiran u najsuvremenijem proizvodnom pogonu Tata Motorsa u indijskom Puneu, Punch je pažljivo konstruiran da ponudi najbolju vožnju na svakoj cesti, ali i izvan nje.




Foto: Tata Motors

Ne pretjerano snažan benzinac

Iako su prijašnji modeli koji su dolazili s indijskog tržišta bili sinonim za opasnost na cestama, to je izgleda sada stvar prošlosti. Punch je, naime, prvi indijski SUV koji je dobio pet zvjezdica za zaštita odraslih putnika i četiri zvjezdice za zaštitu djece.

To ne znači da je Punch “tenk” na cesti jer, što se tiče sigurnosne opreme, ne nudi ništa što već godinama nude europski proizvođači kao standardnu opremu. Kao dokaz tomu recimo da kao sigurnosnu opremu navode tek dva zračna jastuka, ali i set za krpanje guma!

Foto: Tata Motors

Ispod haube se nalazi atmosferski 1.2-litreni benzinski motor s tri cilindra koji mu daje 86 KS i 113 Nm okretnog momenta. Snaga se na prednje kotače prenosi putem pet-stupanjskog ručnog ili automatskog mjenjača.

Cijena – sitnica

I dok osnovni model od opreme nudi tek električne podizače prednjih stakala, u višem paketu dolaze i ekran osjetljiv na dodir od 7 inča, 6 zvučnika, LED stop svjetla, tempomat, a u najvišem paketu stižu  i automatski klima uređaj, senzori za automatsko svjetala i brisača, kožni volan, svjetla za maglu i 16-inčni alu-naplatci.

Cijena početnog modela starta od 46.990 kuna, dok je za najskuplju verziju potrebno izdvojiti 80.390 kuna.

Foto: Tata Motors

Ukoliko vam se i dalje sviđa Punch i mislite da je odlična vrijednost za novac, za vas imamo lošu vijest. On je namijenjen samo indijskom tržištu. No, i kada bi stigao u Europu Punch bi morao zadovoljiti hrpu sigurnosnih propisa, ali i onih o emisiji Co2.

Foto: Tata Motors

Stoga bi on na europskom tržištu koštao znatno više, ako vam je to neka utjeha.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.