Foto: Bozo Radic/CROPIX

Nova europska praksa dolazi za proizvođače automobila i servisere, čeka je i Hrvatska

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Europski sud pravde objavio je presudu nakon koje će se morati promijeniti praksa kakva se sada odvija u Europskoj uniji. Presuda se odnosi na proizvođače automobila i neovisne servisere, one nepovezane s pojedinim proizvođačem automobila, a po pravorijeku suda, uskoro će proizvođači prema tim serviserima vozila morati biti otvoreniji nego do sada.

Kako je prenijela Revija Hrvatskog autokluba, ovo je važan korak za neovisne servisere u odnosu na one povezane s proizvođačima automobila, koji su u pravilu skuplji.

Sud traži od proizvođača da dijele informacije s neovisnim serviserima, što se ranije nije događalo.

Što se dijeli?

U ovoj situaciji, kako piše Revija HAK-a, morat će se neovisnim gospodarskim subjektima omogućiti potpuni pristup informacijama potrebnim za obavljanje njihovog posla u opskrbnom lancu na tržištu popravka i održavanja vozila.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Pri tome je važna podjela informacija pohranjenih u automobilu, poput memorije grešaka ugrađene elektronike, što je do sada bilo otežano i po odluci suda, trebalo bi se promijeniti.

Kako će se ovo odraziti na ponude servisera, ostaje da vidimo, pa i u slučaju hrvatskog tržišta nakon što odluka suda bude provedena.

Ovaj zvuk u autu mogao bi dovesti do trajnog oštećenjaAutor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.