Guliver Image

KRIZA JE ŽESTOKO UDARILA RUSE: Prodaja novih automobila sve slabija, podaci otkrili alarmantno stanje

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Posljedice sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu jako su se odrazile na ruskom tržištu u više segmenata, a jedan od njih odnosi se na prodaju novih automobila koja je u velikom padu. Po podacima koje je iznijela Europska agencija poslovnih subjekata, u Rusiji se nova vozila kupuju značajno manje nego u istom razdoblju prošle godine, a stanje dočaravaju brojevi koji se odnose na srpanj i kolovoz.

U srpnju je bila zabilježeno 74,9 posto prodanih novih automobila manje nego u istom mjesecu lani, dok je kolovoz imao nešto blaži, ali svejedno značajan pad. Bilo je prodano 62,4 posto manje novih vozila nego u istom mjesecu prošle godine.

Negativan trend na tržištu naslanja se na probleme koji pogađaju rusku autoindustriju. Proizvodnja vozila se u velikoj mjeri oslanjala na suradnju s tvrtkama izvan granica Rusije, a sa sankcijama, ta suradnja je prekinuta i proizvodnja stoji, s gubitkom radnih mjesta kao posljedicom tog zastoja.

Za Ruse ipak i nešto pozitivno

Ako će Rusi tražiti pozitivnu stvar u ovoj priči koja je za tamošnje tržište automobila jako negativna, moći će nešto pozitivno pronaći u tome da je pad prodaje od 62,4 posto zabilježen u kolovozu u odnosu na isto razdoblje lani bio najmanji od početka invazije na Ukrajinu u veljači, što je izazvalo sankcije za Rusiju.




Postoci govore puno, a puno otkrivaju i brojevi koji stoje iza tih postotaka. S podacima zabilježenima u kolovozu, riječ je o sveukupno 41.698 novih automobila koji su bili prodani u Rusiji, dok je lani u istom mjesecu bilo zabilježeno više od 110 tisuća prodanih novih vozila.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.