Kristijan bi, čini se, trebao popiti pivo prije utrke da bi se pisalo o njemu

Autor: Dinko Hodžić

Bili bismo sretni kada bismo mogli započeti ovaj tekst rečenicom 'Vjerojatno ste svi čuli za povijesni uspjeh Kristijana Habulina', no, nažalost, tome nije tako. Zašto viceprvak iz Hrvatske nije bio vijest dana?

Auto-moto sport u zadnjih par godina u Hrvatskoj jednostavno ne funkcionira. Nekad smo imali nekoliko automobilističkih kupova, nekoliko klasa i puno sponzora. Danas se sve svodi na nekoliko utrka koje organiziraju privatni klubovi, s nekoliko sponzora koji samo radi entuzijazma drže ovaj sport jedva na životu.

Problem je u financijskoj krizi, što vjerojatno svi znaju, no velik utjecaj tu imaju i mediji koji ne daju dovoljno prostora za uspjehe naših vozača, kako u Hrvatskoj tako i Europi, pa automatski nema niti interesa sponzora.

Posljednji takav slučaj dogodio se ove godine. Kada se Kristijan Habulin našao na listi vozača Formule Renault Italia, nitko nije niti pomislio da će taj mladi višestruki prvak kartinga imati ikakve šanse u tom ozbiljnom, vrlo teškom i skupom natjecanju. Njegov prvi uspjeh ostao je gotovo neprimijećen u većini medija, čast iznimkama. Kako bismo vam predočili značaj ulaska u ovo natjecanje, usporedit ćemo ga s nogometom. Bilo bi to kao kada je Luka Modrić potpisao za Tottenham prije par godina. Namjerno nismo rekli za Real, jer za to čekamo Kristijanov ulazak u Formulu 1, u što uopće ne sumnjamo da će se dogoditi.

Tek nakon nekoliko utrka kada je Kristijan senzacionalno i sjajno odvozio utrke te se popeo na postolje, neki mediji su samo prenijeli vijest o tome, no dan nakon toga, kao da se to niti nije dogodilo. Razumijemo da je nogomet puno popularniji sport, i daleko zanimljiviji čitateljima, pa samim time i medijima i sponzorima. Ali kada se dogodi da jedan nogometaš otvori pivo, ta je vijest na naslovnicama, o tome se piše sljedeća dva tjedna, a to komentiraju visoki dužnosnici saveza i klubova. S druge strane povijesni uspjeh ne samo u hrvatskom sportu nego i u europskom, kod nas se može naći u malim vijestima sportskih rubrika u nekom uglu ispod oglasa za tarot. Također, svaka čast mladom Haliloviću koji puni sportske rubrike zbog dvije sjajne utakmice, izuzetno nam je drago vidjeti takav talent, no što je sa talentom ostalih?

Strani mediji o Kristijanu pišu kao o “čudu iz Hrvatske” i to već od same prve utrke. Zašto? Kao prvo nikada prije nije sjeo u Formulu, kao drugo jedini je vozač iz Hrvatske u kojoj staza za treninge nema na svakom koraku. A zašto o tome šute svi mediji?

Kristijana smo imali priliku osobno upoznati, i nevjerojatno je koliko u tom mladiću leži skromnosti, ali i želje i motiva, što dokazuje njegov uspjeh. Na pitanje zašto se vani više piše o njemu nego u Hrvatskoj, Kristijan skromno odgovara.




– Teško je komentirati zašto neka vijest dospije u medije dok neka druga ne. To je uvijek bilo tako. Maksimalno se trudimo da dođe do nekakvih promjena, no promjene su uvijek spore. Radimo na promociji autosporta na sve moguće načine, pa se tako nadamo da će se privući nove mlađe nade koje će nastaviti našim koracima i predstavljati Hrvatsku u svijetu. Bez sponzora to je nemoguće, a opće poznato je i kako bez medijske pozornosti nema niti sponzora. Put do uspjeha je mukotrpan i pun odricanja pa tako i put do medija i sponzora.

Nakon velikog uspjeha ove sezone, zanimalo nas je i koji su mu planovi i želje za sljedeću sezonu.

– Sljedeća sezona je u zraku. Sada je vrijem da analiziramo sezonu koja je iza nas. Još smo pod dojmovima uspjeha i čekamo da se sve malo smiri pa da sa hladnim glava odlučio što ćemo sljedeće godine. Nadamo se nastavku i ostajanju u sličnom natjecanju Formula Renault 2.0 ALPS, ali još ništa nije ni blizu sigurnog.




Mi se nadamo kako će sponzori prepoznati Kristijana i njegov talent, te da će se mediji malo više posvetiti ne samo njemu nego i mladom Puliću koji također niže uspjehe u Clio Cupu, te ostalim novim nadama autosporta.

Autor:Dinko Hodžić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.