Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

KREĆETE NA LJETNO PUTOVANJE? HZJZ objavio savjete za vožnju u vrijeme najvećih vrućina

Autor: Andrej Jelušić

Ljeto nam osim nesnosnih vrućina donosi i gužve na našim cestama. Gotovo da nema vozača koji je ljeti nije proveo sate u kilometarskim kolonama.

Osim zamornog čekanja, gust promet znači veći rizik.

Stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) odlučio savjetovati vozače koji kreću na put.

Putovanje na odmor je posebno rizično

Kako navode iz HZJZ-a, prometne nesreće u Hrvatskoj značajan su javnozdravstveni problem, vodeći su uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi.

U Hrvatskoj je posljednjih godina izražen trend smanjenja prometnih nesreća kao i smanjenja broja umrlih i ozlijeđenih unatoč povećanju broja vozača, motornih vozila i prometnica.

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Napominju kako putovanje na godišnji odmor može biti posebno rizično iz više razloga. Velik dio ljudi želi čim prije stići do željenog odredišta što u slučaju prometnih gužvi dovodi do nervoze koja može značajno utjecati na kvalitetu i sigurnost vožnje.

Također, neki ponekad precijene vlastitu sposobnost koncentracije i kreću na put umorni, nakon posla ili, u slučaju povratka s godišnjeg odmora, nakon cjelodnevnog kupanja što može imati fatalne posljedice. Tu su još i visoke temperature i jako sunce koji niti malo ne olakšavaju vožnju.




Stoga HZJZ donosi nekoliko savjeta ukoliko krećete na put:

1. Nemojte piti alkohol

Alkohol je jedan od glavnih uzroka nesreća na cesti, a ponekad i “samo“ jedna čašica može biti kobna. Nikada nemojte konzumirati alkohol ako vozite ili planirate voziti.

2. Povećajte oprez i prilagodite brzinu kretanja

Opreza na cesti nikad dosta. Vožnja zahtijeva visoku razinu koncentracije, a posebno kad je promet gušći nego inače. Držite siguran razmak od drugih vozila, uvijek najavite svoju kretnju i vozite prema propisanim ograničenjima.




Poseban oprez nužan je u slučaju prve kiše nakon duljeg perioda ljetne suše – ceste su tada vrlo skliske i opasne.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

3. Koristite sigurnosni pojas

Sigurnosni pojas moraju koristiti svi koji se nalaze u automobilu – on doslovno spašava živote! Ako su u vozilu i djeca, dobro provjerite jesu li ispravno vezana u svojim sjedalicama ili na stražnjem sjedalu (ako viša od 135 cm).

4. Ne koristite mobitel u vožnji

Korištenje mobitela u vožnji također je jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća. Čak i ako koristite prihvatljivo rješenje poput “handsfree“ upravljanja ili bluetooth slušalica, svedite to na minimum. I najmanja distrakcija može biti kobna.

5. Na put krećite odmorni i radite potrebne pauze

Iako možda želite što prije stići do svog odredišta, na put uvijek krenite odmorni. Izbjegavajte na put kretati odmah nakon posla kako biste “uštedjeli“ vrijeme.

Također, nemojte se forsirati i nastojati veliku kilometražu prijeći “u komadu“. Zaustavite se na nekom odmaralištu, više puta ako je potrebno, okrijepite se i nastavite vožnju tek kad ste se uvjerili da se osjećate dobro i odmorno.

Marko Lukunic/PIXSELL

6. Planirajte svoje putovanje (rutu)

Uzimajući u obzir velike gužve za vrijeme ljetnih mjeseci, dobar plan putovanja dobro će vam doći. Istražite koje su najbolje i najsigurnije rute te u obzir uračunajte vrijeme koje ćete provesti u koloni.

Osim toga, pobrinite se da u vozilu imate dovoljno tekućine kako biste se u svakom trenutku mogli osvježiti – to je posebno korisno ako zapnete u koloni.

7. Posebno oprezni budite ako su djeca s vama u vozilu

Dobro provjerite jesu li sjedalice dobro postavljene, odnosno da djeca koja sjede na stražnjem sjedalu koriste sigurnosni pojas.

Također, ni u kojem slučaju ne ostavljajte djecu u zatvorenom automobilu, čak ni uz otvoren prozor.

8. Provjerite tehničku ispravnost vozila

Osim svih navedenih savjeta i pravila sigurnosti u prometu, važno je, posebno uoči putovanja, provjeriti sve tehničke detalje vozila – od kočnica i akumulatora, preko kvalitete ulja, guma i ispravnosti njihove rotacije pa sve do kutije za prvu pomoć, trokuta i reflektirajućeg prsluka.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.