Foto: Darko Tomas/CROPIX/Ilustracija

KAKVA NEKULTURA TAMO VLADA: Istraživanje dalo zapanjujuće brojke, valjda Hrvatska nije puno gora

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Kako preživjeti u gužvi u prometu ili nakon nesreće, ili jer netko drugi krši pravila na cesti, a da pritom ne dođe do incidentnih situacija? Po jednom istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, čini se – ne tako lako.

Ondje je 1000 vozača sudjelovalo u istraživanju koje je tražilo odgovor na pitanje koliko često se ulazi u sukobe dok se vozi, a gotovo četvrtina ispitanih, 22 posto, izjasnila se da se barem jednom dogodilo da izađu iz svojeg vozila i posvađaju se s nekim drugim.

Ima i puno onih koji odlaze korak dalje. U britanskom istraživanju, 19 posto ispitanih izjasnilo se da su pratili vozača u automobilu na kojeg su se naljutili, želeći doći do njega da malo rasprave stvari.

Kršenje pravila glavni problem

U britanskom slučaju, prekršena pravila na cesti su glavni razlog što dolazi do sukoba između vozača. S gotovo četvrtinom ispitanih koji su barem jednom ušli u razmirice, takvih nepažnji očito ne nedostaje ni u Velikoj Britaniji, a slučajevi kada je netko prekršio propis tijekom vožnje često izazivaju podignute obrve, tihi ili glasniji povik, ili nešto teže, i na hrvatskim cestama.

Ilustracija/Guliver Image

Drame ne nedostaje

Istraživanje provedeno među britanskim vozačima otkrilo je kako ondje stoje stvari. Nekultura i nepažnja u vožnji očito je ozbiljan problem, a bilo bi zanimljivo sagledati kako to izgleda u Hrvatskoj – barem približno isto ili s podacima koji bi pokazali da se ‘puca’ i puno češće.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.