Foto: Marijana Banko / CROPIX/ilustracija

Instruktori vožnje optuženi za iživljavanje nad vozačicama: ‘Ako si slobodna mogu te izmasirati?’

Autor: Ivan Lukač

Uprava za sigurnost na cestama u Irskoj (RSA) prošle je godine zaprimila 128 pritužbi polaznika autoškole na ponašanje instruktora, a britanski mediji javljaju da ima nekoliko šokantnih optužbi.

RSA je tijelo odgovorno za promicanje sigurnosti na cestama u Irskoj. Njihovi zadaci uključuju reguliranje autoškola i osposobljavanje instruktora, provođenje kampanja za podizanje svijesti o sigurnosti u prometu, donošenje propisa i pravila te pružanje obrazovnih programa vezanih za sigurnost na cestama.

U svojem djelovanju, RSA ima sustav za zaprimanje pritužbi i povratnih informacija od strane građana. Jedan od optuženih instruktora vožnje rekao je 28-godišnjoj djevojci da je ‘lijepa za umrijeti‘, zanimalo ga je da li je slobodna, ima li dečka i barem 15 puta upitao ‘Tko je tvoj tata?‘ (Who‘s Your Daddy).


Broje pritužbe

Drugi je pak uvjeravao 22-godišnju vozačicu da djevojke nikada ne polože vozački ispit za vrijeme menstruacije jer ona utječe na kordinaciju pokreta.

U trećoj pritužbi stoji da je instruktor rekao djevojci da zamisli da ima dvoje djece na stražnjem sjedalu. Nastavio joj je govoriti da će ako ne bude pažljivo vozila, izazvati nesreću i ubiti svoju djecu. Neki su se žalili na navodne rasističke komentare:

“Mjesto u kojem danas živite je vrlo surovo, ali pretpostavljam da nije tako surovo kao zemlja u kojoj ste rođeni.”

“Voziš ko baba, tvoja vožnja je hrpa govana, vozi taj usrani auto, plači, nije me briga” neke su izjave instruktora koji su optuženi. Drugi su pak optuženi za pušenje u autu iako su uh djevojke zamolile da to ne rade zbog astme. Bilo je i optužbi za prevelik broj fizičkih dodira, a udruga instruktora se još nije oglasila.

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.