Foto: Ranko Suvar/CROPIX

IMA LI NADE I ZA HRVATSKU? Zaustavljeno ‘divljanje’ cijena, ovaj trend obećava…

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Usred krize koja se sve češće odražava na mogućnosti potrošača da kupuju, odluka da se kupi automobil postala je znatno teža za mnoge. Prije toga, poremećaj na tržištu izazvala je i pandemija koronavirusa koja se odrazila na izbacivanje novih automobila na tržište, a za one koji su htjeli kupovati, izbor je često pao na rabljeni auto, a s time je stigao i skok cijena zbog povećane potražnje.

Cijene su rasle brzo, međutim, trendovi pri kraju godine ukazuju na to da je i to ‘divljanje’ zaustavljeno. Ranije ovog mjeseca, prikaz onog što se događa stigao je u analizi američkog CNBC-ja, koji je prikazao dio podataka s tamošnjeg tržišta rabljenih automobila.

Događa se trend pada cijena, što je dobra vijest za potrošače, s krivuljom koja ide prema dolje iz mjeseca u mjesec.


Pola godine u padu

Unatrag šest mjeseci, kako su približili u ovoj analizi u SAD-u, pad cijena veseli potencijalne kupce, no zabrinjava preprodavače koji više ne mogu u prodaji postići cijenu kakvu su imali dok su nabavljali vozilo.

Pored toga, CNBC ističe da se oporavlja proizvodnja novih automobila koja je bila na povijesno niskim razinama zbog zastoja zbog koronavirusa. Time se nudi veći izbor za potencijalne kupce, a s time i pad cijena.

Guliver Image

Ovi trendovi su pozitivni, a iako u Europi nema službenih podataka koji bi o tome govorili, stanje na američkom tržištu je dobra vijest i za hrvatske potrošače koji bi htjeli nabaviti auto. Bude li praćenja trendova pada cijena i na europskom tlu, kao što se obično događa, moglo bi ‘živnuti’ i hrvatsko tržište.

Ipak, vrijedi dodati da unatoč ovome ostaje na snazi briga koju mnogi imaju, s brojnim drugim troškovima koji su veći, što se odražava i na mogućnost da se baš sada razmišlja o nabavi auta…

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.