Foto: Wikipedia

IDETE LI NA PUT IZVAN HRVATSKE? Morate znati što znači ovaj prometni znak! U suprotnom riskirate veliku kaznu

Autor: Andrej Jelušić

Mnogim sadašnjim vozačima je veći izazov prilikom polaganja vozačkog ispita bio teorijski ispit negoli sama vožnja.

Isto tako, mnogim iskusnim vozačima da sada date da riješe test koji polažu polaznici autoškola bi vjerojatno pali na istome.

Silna križanja i prednosti su zadala glavobolje mnogima, ali znakovi su nešto što vozači gledaju svakoga dana i s time ne bi trebalo imati problema. Osim ako ne putujete izvan zemlje.

Sve češći u Zapadnoj Europi

Naime, postoji novi prometni znak, bijeli romb, poznatiji kao “dijamant”, na crnom polju.

Sigurno se s njime niste susreli u Hrvatskoj, a još uvijek nije ustaljen ni u ostatku Europi. Od nedavno se počeo postavljati u zemljama Zapadne Europe, a uvezen je iz Sjedinjenih Američkih Država.

Znak “dijamanta” na crnoj ili plavoj podlozi uvodi nov način korištenja prometne trake na cestama s više traka.

Vožnja samo pod uvjetom

Da biste se vozili trakom obilježenom “dijamantom” morate ispuniti određene uvjete.




Foto: Pixabay

Prometnom trakom koja je označena ovim znakom smiju se kretati samo automobili u kojima se nalaze najmanje dvije osobe, kao i automobili s hibridnim ili električnim pogonom. Vožnja je još dozvoljena i taksi vozilima, sa ili bez putnika.

Prijeti i kazna

U Europi se ovaj znak može vidjeti u Francuskoj, gdje svakome tko prekrši pravila kretanja “dijamantnom” trakom, prijeti novčana kazna u visini između 90 i 135 eura.

Foto: Pixabay

Znak se koristi i u Austriji, Španjolskoj i Norveškoj, a može se pronaći i na elektronskim pločama iznad ceste. Tako se može dodjeljivati različitim trakama, ovisno o gustoći prometa.




Foto: Wikipedia

Ovaj prometni znak mnogo je češći na cestama SAD i Kanade, odakle i potječe, a gdje nosi naziv HOV (High Occupancy Vehicles), odnosno “traka za vozila sa više putnika”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.