Foto: Andrej Jelušić

I TO SE DOGODILO! AMERIKANCI POTUKLI EUROPLJANJE NA DOMAĆEM TERENU: Najprodavaniji automobil rujna u Europi dolazi nam iz SAD-a

Autor: Andrej Jelušić

Da vam je to netko rekao prije desetak godina vjerojatno biste mu uručili uputnicu za pregled kod psihijatra, ali dogodilo se.

Da električni automobili polako, ali sigurno preuzimaju primat u broju prodanih novih vozila nije novost, ali malo tko je očekivao da će u Europi taj primat odnijeti – Amerikanci.

Tako je u rujnu ove godine u Evropi registrirano 24.591 primjerka Tesle Model 3, a taj uspjeh prate i električni modeli drugih marki, objavila je u ponedjeljak istraživačka grupa JATO Dynamics.

Prvi izvan Europe

Ovo je prvi put u povijesti da je električni automobil najprodavaniji u Evropi, ali istovremeno je to prvi put da je riječ o automobilu koji je proizveden van EU.

Tesla je prodala 6.327 primjeraka Modela 3 više u odnosu na Renault Clio, koji je bio drugi najprodavaniji automobil u Europi u rujnu.

Također, Model 3 je zahvaljujući intenzivnoj prodanoj kampanji Tesle skočio sa 17. pozicije u mjesečnoj prodaji automobila u kolovozu na prvo mjesto u rujnu, gdje je sa prodanih 7.827 primjeraka stigao na čak 24.591 prodanih automobila. Model 3 je također zabilježio rast od 58 posto u odnosu na njegovu prodaju u rujnu prošle godine.

Što se tiče električnih vozila, Teslin Model 3 i Model Y zauzeli su prvo i drugo mjesto, a Volkswagenov ID.3 na trećem mjestu.




Top 10 najprodavanijih automobila u Europi u rujnu:

Tesla Model 3
Renault Clio
Dacia Sandero
Volkswagen Golf
Fiat 500
Vauxhall Corsa
Peugeot 2008
Hyundai Tucson
Peugeot 208
Renault Captur

Zanimljivo je da ovaj rast prodaje električnih automobila dolazi unatoč nedostatku čipova koji je usporio isporuku automobila u svijetu.

Poticaji za električna vozila putem državnih subvencija, te nedavno objavljena Net Zero strategija imali su očito pozitivan utjecaj na rast popularnosti električnih automobila




Značajne brojke o prodaji dolaze dok Tesla čeka konačno odobrenje za svoju prvu europsku giga-tvornicu u Gruendheideu blizu Berlina, a izvršni direktor Elon Musk se nada da bi proizvodnja mogla početi ove godine.

Dodajmo da Tesla, za razliku od brojnih drugih svjetskih proizvođača, nema problema s nedostatkom čipova jer ih sama proizvodi.

Dizelaši postaju prošlost

Kada je u pitanju ukupna prodaja na Starom kontinentu, registracije novih automobila pale za 25 posto na samo 964.800 jedinica. Do kraja prve polovice godine prodano je 27 posto više automobila nego u prvoj polovici 2020. Rezultati do rujna pokazuju da se taj jaz smanjio na samo 7 posto.

Foto: JATO Dynamics

Značajno je porasla prodaja elektrificiranih vozila u koje spadaju električni i hibridni automobili, i to sa 6 posto koliko su činili u ukupnoj prodaji 2019. do čak 23 posto koliko čine danas. Tim su rezultatom pretekli dizelska vozila koji su činili 17 posto prodanih automobila ove godine.

Spomenimo kako su prošlog mjeseca 46,5 posto osobnih automobila registriranih u Europi bili SUV modeli, što je najviše do sada.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.