Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Hrvati vole automobile, važna stvar je iznad europskog prosjeka

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Hrvatska u važnom podatku u istraživanju o automobilima na europskim cestama stoji visoko u Europi, kako su pokazali podaci iz izvještaja Europskog udruženja proizvođača automobila, pod nazivom ‘Vozila na europskim cestama’. Riječ je o broju automobila na 1000 stanovnika, a tu je Hrvatska četvrta na ljestvici europskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

Hrvati imaju 664 automobila na 1000 stanovnika, pokazalo je istraživanje. Riječ je o podatku koji je iznad europskog prosjeka od 574 automobila na 1000 stanovnika.

Na vrhu ove ljestvice je Poljska, koja ima 703 automobila na 1000 stanovnika, a slijede Luksemburg sa 695 automobila na 1000 stanovnika te Italija sa 681 automobilom na 1000 stanovnika.

Iz prodajnog salona joj isključili auto jer je zakasnila s plaćanjem, odlučila se na radikalan korak

Zna se i prosječna starost

Izvještaj je otkrio i neke druge zanimljive stvari, poput podatka da je prosječna starost automobila u prometu u Hrvatskoj 13,3 godina. Najnovije automobile imaju u Luksemburgu, s prosječnom starošću od 7,9 godina, pa u Danskoj i Austriji, gdje je prosječna starost 8,9 godina.

Najstariji automobili su, pak, u Grčkoj. Prosjek je 17,3 godina. Slijedi Estonija, s prosječnom starošću automobila od 16,6 godina.
Što se tiče popularnosti tipa automobila, na cestama u Hrvatskoj je najviše dizelaša, njih 56 posto, a slijede vozila na benzin, sa zastupljenošću od 39 posto. Udio električnih automobila iznosi samo 0,3 posto, a europski prosjek je na 1,2 posto, kako su pokazali podaci.
Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.