fbpx

FOTO/VIDEO: Pogledajte simbolični ulazak prvih oldtimer automobila u ‘Muzej Ferdinand Budicki’

Autor: Dinko Hodžić

U četvrtak 25.10 na radost svih vlasnika i ljubitelja oldtimer automobila, jedan od glavnih organizatora i inicijatora Valentino Valjak uz pomoć tridesetak vlasnika oldtimera, javnosti je po prvi puta predstavio lokaciju budućeg Muzeja automobila 'Ferdinant Budicki"

Grad Zagreb, koji je puno puta u Europi spominjan kao jedan od gradova koji imaju vrlo čvrst kulturni identitet, do ove godine nije imao muzej jednog od najvažnijih otkrića koje je zauvijek promijenilo sliku svijeta u kojem živimo, automobila. Neki će možda reći kako Zagrebu to niti nije bilo potrebno, jer nikad nije imao automobilsku industriju, no prevarili bi se. Zagreb je od samog početka motorizacije Europe imao jaku automobilsku scenu a za to je bio zaslužan Ferdinand Budicki čije će ime ponosno nositi prvi nacionalni Muzej automobila u Hrvatskoj.

Ferdinand je bio trgovac i bravar koji je kao građanin Zagreba prvi došao s automobilom marke Opel u travnju 1901.godine te uzbudio do tada uspavani Zagreb kojim su prometovali konji i pješaci.

Mi smo imali čast posjetiti otvaranje 1500 kvadrata velike, trenutno neuređene hale, te prisustvovati događaju koji je obilježio početak uređenja prostora budućeg muzeja.


Na događaj se odazvalo puno ljubitelja i vlasnika oldtimer scene. Tako smo mogli vidjeti od automobil trokolicu iz doba prvog svjetskog rata, pa sve do nešto ‘novijih’ oldtimera poput prvog Minia, legendarnog ‘Spačeka’, ‘Fiće’, ‘Bube’ itd, Tu se našao i jedan ‘amerikanac’, stari Mustang kabrio jedini takav u Hrvatskoj.

Otvaranje vrlo atraktivnog muzeja zakazano je za lipanj 2013. godine. No muzej će svoja vrata izvanredno otvoriti u sklopu 8. Noći Muzeja gdje će se Nacionalni Muzej Ferdinand Budicki pridružit ostalima te za posjetitelje pripremiti multimedijalni show o povijesti automobilizma u Hrvatskoj u periodu od 1898. – 1980. Naravno uz vrlo rijetke mulitmedijalne materijale u prostoru Muzeja bit će izloženo 50 starodobnih automobila, motora i bicikala.

Cilj pokretanja Muzeja automobila Ferdinand Budicki u Zagrebu je povezati cjelokupnu hrvatsku scenu starodobnih vozila oko zajedničkog cilja stvaranja jednog unikatnog prostora koji bi zbog svojih eksponata imao galerijsku i muzejsku vrijednost, ali bi ujedno bio i ‘živi’ prostor s nizom popratnih dnevnih sadržaja.

Muzej automobila Ferdinand Budicki funkcionirao bi kao dnevna platforma velikog broja hrvatskih klubova starodobnih automobila, motora i bicikala. Prema statistici MUP-a u Hrvatskoj je preko 6000 vlasnika starodobnih strojeva, koji nemaju adekvatan prostor za svoje aktivnosti.
Potencijalni prostor budućeg muzeja bio bi od velikog značaja za Grad Zagreb, s obzirom da bi se u prostoru održavale mnogobrojne tematske izložbe fotografija, tehničke radionice, predavanja i tribine, restauracije, projekcije filmova te druge manifestacije koje bi bile povezane sa predstavljanjem, učenjem i promoviranjem 114. godina duge povijesti prometa Republike Hrvatske.

Do sada je prikupljeno preko 2.000 fotografija iz povijesti automobilizma Zagreba i Hrvatske od kojih 20% nikad do sada nisu viđene i koje se ne nalaze u vlasništvu ni jedne gradske i državne institucije jer su prikupljene iz obiteljskih albuma prvih automobilista na ovim prostorima. Prikupljeno je i 5 sati dokumentarnog filmskog materijala u razdoblju od 1914. – 1990. na temu razvoja prometa.

Spomenuti materijal nedavno je tiskan u Monografiji BEŠTE, LJUDI – IDE AUTO (Povijest automobilizma u Hrvatskoj 1898.-1945.).
Kulturni identitet Zagreba na početku prošlog stoljeća kroz automobilističku kulturu prezentiranu u budućem muzeju morao bi predstavljati turističku atrakciju i pružiti novi pogled na grad koji je od početka motorizacije bio dio razvijenog europskog društva i svih društvenih tokova koji su proizašli iz novog poretka.

Osim navedenog u prostoru bi bilo moguće razgledati starodobne automobile, motore i bicikle (koji su se proizvodili na ovim prostorima) od kojih izdvajamo proizvode nekadašnje Tvornice motora Zagreb tzv. TMZ. Najvažnija zadaća Muzeja automobila F. Budicki bila bi prikupljanje građe iz povijesti automobilizma od 1898.-1990., njeno arhiviranje te izdavanje novih knjiga iz ovog područja.

Konačni cilj Muzeja je revitalizirati premalo poznati dio naše gradske i nacionalne povijesti te dati uvid u prvo pionirsko razdoblje začetaka automobilizma na ovim prostorima. Prikazati u novom svjetlu najznačajnije događaje i ličnosti. Pokretanje Muzeja automobila Ferdinand Budicki pod pokroviteljstvom je predsjednika RH prof. dr. sc. Ive Josipovića, rekao je Valentino Valjak.

Autor:Dinko Hodžić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.