FOTO: Prve službene fotografije trećeg člana ‘Kodo’ dizajna – Mazda 3

Autor: D.Ho

Nova Mazda 3 dijeli sličnost sa većom sestrom Mazdom 6, a ova dva automobila dijele mnoge elemente dizajna kao što su zakrivljene linije iznad prednjih i zadnjih blatobrana, oblik i uklapanje prednje maske i prednjih lampi.

Mazda CX-5 i Mazda 6 dobile su trećeg člana nove generacije Mazdi koje koriste novi smjer dizajna sada već poznati 'KODO', koji koristi inovativnu Skyactiv tehnologiju.

Tehnologija se sastoji od laganih motora, prijenosa, tijela i podvozja, a nove Mazde su razvijene od same nule. Kroz ove inovacije u Mazdi su značajno povećali učinkovitost razvoja i proizvodnog procesa.

Nova Mazda 3 dijeli sličnost sa većom sestrom Mazdom 6, a ova dva automobila dijele mnoge elemente dizajna kao što su zakrivljene linije iznad prednjih i zadnjih blatobrana, oblik i uklapanje prednje maske i prednjih lampi.

Potpuno redizajnirana unutrašnjost sada nudi više udobnosti i praktičnost od trenutnog modela. Unutrašnjost krasi nova minimalistička instrument tabla na kojoj možemo prepoznati stilske elemente viđene kod drugih proizvođača. Sve je dobro ukomponirano, jednostavno, pregledno i sportski.

Automobil je nešto širi od prethodne generacije, 1.765 mm (10 mm više), dok je 20 mm niži (1450 mm). Dužina ostaje ista, 4.465 mm. Također ima veći međuosovinski razmak za 60 mm (2700 mm), što će posebno obradovati putnike na zadnjim sjedištima. Zapremina prtljažnika je 350 litara (10 litara više nego prije), ali ipak 30 litara manji od glavnog orijentira za ovu klasu, VW Golfa.

Mazda 3 će za početak biti dostupna s tri benzinska i jednim dizelskim motorom, svi opremljeni Skyactiv tehnologijom. Osnovni benzinski motor je 1,5-litarski sa 100 KS i 150 Nm okretnog momenta, slijedi dvolitarski benzinac sa dva nivoa snage 120 i 165 KS. Strane dizela brani 2,2-litarski motor sa 150 KS i 380 Nm okretnog momenta.

Novi kompaktni model predstavlja gotovo trećinu Mazdinih ukupne prodaje, te je važan dio korporativnih planova. Mazda od prvog predstavljanja Mazde 3 u 2003 dobila čak 130 nagrada a sada očekuju još veći broj.




Autor:D.Ho
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.