fbpx

FOTO: Premijera Škode octavie Combi – karavan koji postavlja nova mjerila standarda u klasi

Autor: D.Ho

Nekoliko tjedana nakon lansiranja limuzine modela Octavia, treća generacija modela Octavia Combi slavi svoju svjetsku premijeru na Salonu automobila u Ženevi.

Najprodavaniji model marke ŠKODA ponovno postavlja mjerila standarda u segmentu kompaktnih vozila te više no ikada jača jedinstveno mjesto u svojoj klasi vozila. Octavia Combi oduševljava svojom ponudom prostora izvan konkurencije, novim dizajnom, funkcionalnošću, inovativnim sigurnosnim sustavima i sustavima udobnosti, štedljivom potrošnjom, brojnim „Simply Clever“ idejama i omjerom uloženog i dobivenog tipičnim za marku ŠKODA.

Dimenzije nove ŠKODA Octavije Combi znatno su se povećale te ona oduševljava svojim dinamično elegantnim dizajnom. Glavni dizajner marke ŠKODA Jozef Kabaň i njegov tim podarili su ovom automobilu potpuno nov dizajn. Nijedan karavan ŠKODA Octavije nije bio toliko dinamičan, a istovremeno toliko bezvremenski elegantan, upečatljiv, kvalitetan i suveren na cesti poput treće generacije ovog najprodavanijeg modela. Izvanredna ponuda prostora, štedljiva potrošnja, inovativni sustavi sigurnosti, udobnosti i Infotainment sustavi, kao i brojne ‚Simply Clever‘ ideje – redom karakteristike marke ŠKODA koje obilježavaju novi model Octavia Combi.

Nova ŠKODA Octavia Combi je za 90 milimetara duža i 45 milimetara šira od svojeg prethodnika. Međuosovinski razmak se povećao za jedanaest centimetara. Rezultat: nove vrhunske vrijednosti u pogledu prostora. „Sa 73 milimetra u prostoru koljena naša ŠKODA Octavia Combi putnicima u stražnjem dijelu vozila nudi iznimno puno prostora za noge – to je vrhunska vrijednost u segmentu. Također najbolji u klasi je i obujam prtljažnika sa 610 l“, kaže dr. Frank Welsch, član uprave marke ŠKODA zadužen za tehnički razvoj. Kada se preklopi stražnja klupa volumen prtljažnika modela Combi se povećava na ponosnih 1740 litara. Tomu se pridružuju i brojni ‚Simply Clever’ detalji: Osim karakteristika iz nove limuzine modela Octavia, poput dvostrane podne obloge u prtljažniku, opsežnog programa mreža, brojnih kuka za torbe, spremnika za otpad i puno prostora za boce ili držača za mobilne uređaje, strugalice za led u poklopcu spremnika goriva ili držača reflektirajućeg prsluka ispod vozačevog sjedala, novi model Combi ima i druga nova pametna rješenja: primjeri su polica za kapute ili daljinska deblokada stražnjeg naslona. Transport jako dugih predmeta olakšava preklopivo suvozačevo sjedalo. Ispod varijabilno podesivog dvostrukog utovarnog dna, koje se može i spustiti, nalazi se prostor za pokrov prtljažnika i krovni nosač.


Dizajn Octavije Combi oduševljava jasnoćom, preciznošću i savršenim proporcijama. 'Nova ŠKODA Octavia Combi predstavlja savršen spoj oblika i funkcije', kaže dr. Welsch.

Gledano sprijeda vozilo je identično novoj limuzini. Jasno strukturiran profil nove ŠKODA Octavije Combi osvaja dinamičnom siluetom. Zatvorena, oštra grafika profila je dodatno naglašena visokom tornado linijom. Krovna linija Octavije Combi lagano se spušta prema natrag i elegantno prelazi na D stup. Stražnja svjetla sežu daleko u bočno stražnje područje i predstavljaju završnu točku tornado linije.

Stražnji dio je također dizajniran jasno i precizno. Zbog stražnjih svjetala u obliku slova “C” kao i zbog karakterističnih trokuta u stražnjem poklopcu nova Octavia je i straga na prvi pogled prepoznatljiva kao model marke ŠKODA. Poput limuzine i ŠKODA Octavia Combi ima po prvi puta u svakom stražnjem svjetlu po dvije svjetleće trake u obliku slova “C” koje pojačavaju grafički dojam.U novoj ŠKODA Octaviji Combi su Vam po želji dostupni moderni pomoćni sigurnosni sustavi kao što su multikolizijska kočnica, Front Assistant s funkcijom naglog kočenja u slučaju nužde za gradsku vožnju, Driver Activity Assistant (sustav za prepoznavanje umora vozača), proaktivna zaštita putnika Crew Protect Assistant ili Lane Assistant kao asistent za zadržavanje voznog traka. U slučaju nezgode tu je i opsežan paket sustava pasivne sigurnosti za najbolju zaštitu vozača i putnika, između ostalog s čak do devet zračnih jastuka.

Ne postoje neostvarene želje u pogledu udobnosti – zahvaljujući brojnim elektronskim komfort sustavima dosad rezerviranim samo za vozila više klase. Sa sustavom Adaptivnog tempomata na raspolaganju je automatska regulacija razmaka, a sa sustavom Svjetlosni asistent dolazi i asistent dugog svjetla. Tomu se pridružuje potpuno nova generacija radiouređaja i radio-navigacijskih sustava.

Novi motori ŠKODA Octavije Combi treće generacije su štedljiviji za čak 17 posto u odnosu na prethodnu generaciju. Trenutna ponuda motora obuhvaća četiri benzinska i četiri dizelska motora, a najštedljivija GreenLine verzija troši samo 3,4 litre dizela na 100 km s CO2-emisijom od samo 89g/km. U Ženevi 2013. je također po prvi puta predstavljena ŠKODA Octavia Combi 4×4 s novim pogonom na sva 4 kotača i Haldex spojkom 5. generacije.
Autor:D.Ho
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.