Foto: Mitsubishi UK

(FOTO) OVO JE NAJSKUPLJI MITSUBISHI IKADA PRODAN: Cijena je ‘boli glava’, ali tajna je u imenu

Autor: Andrej Jelušić

Rabljenim autima pada cijena, osim ako je riječ o onima koji su obilježili auto-moto sport. Jedan od takvih upravo je postigao rekordnu cijenu.

Mitsubishi je tako u Velikoj Britnaiji prodao jedan automobil koji je dostigao rekordan iznos, a riječ je o Lanceru Evo VI Tommi Makinen Edition

Novi vlasnik je izdvojio rekordnih 100.100 funti, odnosno 870.000 kuna, čime je oboren prethodni rekord za 1.100 funti. Lancer Evo VI Tommi Makinen Edition je šesti od ukupno 2.500 proizvedenih primjeraka te je bio u vlasništvu Mitsubishija cijeli svoj životni vijek.

Foto: Mitsubishi UK

Nije jedini kojem raste cijena

Na aukciji su prodani i još neki automobili iz Mitsubishijeve kolekcije među kojima je i rijetki Evolution IX MR FQ-360 by HKS, jedan od sveg 200 primjeraka. Kupac je izdvojio 68.900 funti, odnosno više od 600.000 kuna, i to je treći najskuplji Evolution prodan na javnoj aukciji u historiji.

Foto: Mitsubishi UK

Ultra rijetki Evo X FQ-440 MR, jedan od svega 40 proizvedenih, prodan je za 58.100 funti, točnije pola milijuna kuna. Također, Evolution IX Group N Works Rally Car iz 2007. godine novog je vlasnika koštao 61.700 funti. Radi se o automobilu koji je dva puta osvojio Britanski reli.

Foto: Mitsubishi UK

Reli mu je u krvi

Dana 11. srpnja 2000. godine Mitsubishi Lancer Evolution službeno je predstavljen u Velikoj Britaniji, a prvi registrirani automobil bio je upravo Mitsubishi Lancer Evo VI Tommi Makinen Special Edition.

Foto: Mitsubishi UK

Prva serija od preko 250 Mitsubishi Lancer Evolutiona VI posebno je pripremljena za tržište Ujedinjenog Kraljevstva. Cijena je tada iznosila 32.995 funti, što je danas ekvivalent od oko 49.000 funti, a svih 250 rasprodano je u roku nekoliko tjedana.




Foto: Mitsubishi UK

Mitsubishi Lancer Evolution imao je deset generacija, na četiri različite platforme, a svih prvih devet verzija pokretao je Mitsubishijev legendarni 4G63-T četverocilindrični motor s turbom koji je službeno bio dostupan u rasponu od 260 do 400 konjskih snaga.

Foto: Mitsubishi UK

U čast legendi

Svaka verzija Mitsubishi Evolution imala je sustav pogona na sve kotače nadahnut relijem, kao i šest-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom, kako bi njegove nevjerojatne performanse bile dostupnije što većem broju ljudi.

Foto: Mitsubishi UK

Najprepoznatljiviji i najpoželjniji Mitsubishi Lancer Evolution od svih ostaje VI izdanje Tommi Makinen koje je predstavljeno u čast četvrtog naslova svjetskog prvaka tog legendarnog reli vozača.




Foto: Mitsubishi UK

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.