Blickwinkel/McPHOTO/M.Gann/Guliver Image

Evo kako za samo 15 minuta provjeriti ispravnost klime u automobilu

Autor: I.L.

Dolazi ljeto, a s njim i vrućine, a s tim potreba za klimom u automobilima. Postoji jedan trik vezan uz klimu koji vam neće oduzeti puno vremena, jer postupak je poprilično jednostavan.

Na auto se spaja uređaj koji iz sustava klimatizacije izvuče rashladni plin i ulje iz kompresora, a zatim vakuumira sustav, očisti ga od vlage i nakupljene nečistoće te iznova napuni odgovarajućim količinama tekućina.

Riječ je o uobičajenom servisiranju klimatizacijskog uređaja koje traje petnaestak minuta, a obavlja se strojno. Nakon spajanja za niski i za visoki pritisak sustava u bazi podataka uređaja slijedi odabir proizvođača, konkretnog modela, vozila, motora, godišta pa se podesi vrijeme vakuumiranja i traženih količina tekućina.

FOTO: Pixabay

Poznata tehnika

U sustav se, primjerice, uvijek vraća 10 ml ulja više od zatečene količine, ali ne i više od toga, jer vozači često ne servisiraju klimu na vrijeme, nego tek kad primijete probleme s hlađenjem. A tada se ulje zgusne, počinje se lijepiti za stijenke i više ga nema u sustavu pa ga i servisiranje s vakuumiranjem uspije izvući tek djelomice.

Na pitanje koliko često treba provjeravati i servisirati klima uređaj u autu preporučljivo je jednom godišnje, a za neke modele je dovoljno jedanput u dvije godine, ovisno o starosti vozila.

Osim same klime pametno je servisirati i ventilaciju, a to se obično radi dok uređaj obavlja spomenuti posao. Podrazumijeva se da se pritom pogleda filter i po potrebi zamijeni novim, a zatim se i dezinficira ventilacija.

Sve više mladih opasno riskira u prometu: Normalno im je sjesti za volan u ovakvom stanjuAutor:I.L.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.