Foto: Cupra

CUPRA UVODI REVOLUCIJU U SVIJET AUTOMOBILIZMA: Dijelovi su od recikliranih materijala, a ako treba zamjenski tu je 3D printer

Autor: Dnevno

Nova marka na svjetskom tržištu, Cupra, je na ovogodišnjem sajmu automobila u Münchenu predstavila svoj najekstremniji model do sada – Tavascan Extreme E.

Riječ je o potpuno električnom offroad trkaćem vozilu koji je dio Extreme E pustolovine.

Podsjetimo, Extreme E je međunarodno off-road natjecanje u kojem se koriste električni SUV-ovi za utrke na nepristupačnijim dijelovima svijeta, poput pustinje Saudijske Arabije ili Arktika.

Dijelovi iz 3D printera

Kako tvrde iz Cupre, Tavascan upućuje na jezik dizajna koji će se upotrebljavati u budućoj serijskoj proizvodnji modela koji bi svjetlo dana trebao ugledati 2024. godine.

Foto: Cupra

Dizajn prednjeg i stražnjeg dijela vozila značajno su se promijenili u odnosu na vozilo koje se utrkuje u prvoj sezoni natjecanja Extreme E. Glavna svjetla sada izgledaju poput tri skupine trokuta s obje strane te omogućuju impozantniji izgled.

Foto: Cupra

Dijelovi su uglavnom od recikliranih materijala, a novost su i 3D dijelovi ispisani uz pomoć 3D printera. Oni su učinkovitiji jer se mogu proizvesti u svega šest sati, a to znači da se mehaničari mogu vrlo brzo prilagoditi promjenama, bilo da se radi o incidentu ili promjeni položaja svjetala.

Foto: Cupra

Potpuno električno offroad trkaće vozilo ukrašeno je i bakrenim elementima – tradicionalni Cupra znak i dinamične linije koje pomažu vanjskom svjetlucanju i pomicanju dok se vozilo kreće kroz krajolik.




Potpuno električni do 2030. godine

Konceptno vozilo Cupra Tavascan Extreme E opremljeno je baterijom snage 54 kWh, koja je smještena iza kokpita za postizanje stvarne raspodjele težine straga, a ubrzava ovaj model od 0-100 km/h za otprilike 4 sekunde. Marka Cupra je od samih početaka dio utrke Extreme E, udruživši snage s ABT Sportsline, kao glavnim partnerom tima.

Foto: Cupra

Tavascan je samo dio električne vizije marke. Tako je u Münchenu predstavljeno i konceptno vozilo Cupra UrbanRebel.

“Naša je ambicija postati potpuno električnom markom do 2030. godine. Ove godine na tržište uvodimo model Cupra Born, a Cupra Tavascan stiže 2024. godine. Cupra UrbanRebel suprotstavit će se konvencijama unoseći emocije u novo električno doba, a na tržište treba stići 2025.”, rekao je izvršni direktor marke, Wayne Griffiths.




Šire se svijetom

Cupra je uspješno uspjela ostaviti snažan trag u Europi na tržištima kao što su Njemačka, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija i Francuska, a proširila se i u inozemstvo na zemlje kao što su Meksiko, Izrael i Turska. Kao dio svoje globalizacijske strategije, Cupra je odabrala upravo München za otvaranje svog salona nazvanog City Garage.

Foto: Cupra

Novi saloni City Garage zapravo nisu klasični saloni nego, kako tvrde u Cupri, žele omogućit ponuditi nekonvencionalno i jedinstveno korisničko iskustvo, stavljajući ljude u središte svoje distribucijske strategije.  Nakon Ciudada de México i Hamburga, te sada Münchena, takvi su saloni otvoreni su u Milanu, a vrlo skoro bit će prisutni i u Madridu, Rotterdamu, Lisabonu i Berlinu, ali i Sydneyju.

Foto: Cupra

Dodajmo i da je Cupra započela proizvodnju svog prvog potpuno električnog vozila, Cupra Born, u tvornici u Zwickau u Njemačkoj, a na tržište dolazi u studenom ove godine.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.