Bosch radi na sustavu za potpuno automatiziranu vožnju

Autor: D.Ho

Tehnološka tvrtka Bosch u nadolazećim će godinama usavršavati sustave za potporu vozačima, koji će im pomoći da održavaju brzinu i razmak, upozoravat će na prometne gužve, a kada vozač stigne na cilj, pomoći će mu da se parkira čak i na najmanja parkirna mjesta.

Automobili će u prometnim gužvama sve više preuzimati vodstvo – kočit će, ubrzavati i upravljati potpuno automatski. Sustav za pomoć pri vožnji u gužvama aktivirat će se od pri brzinama od nule do 50 km/h i time pokrivati tipični režim vožnje stani-kreni. Prve će se verzije ovog sustava vjerojatno početi serijski proizvoditi 2014. godine.
Sustav za automatsku kontrolu razmaka, već danas prepoznaje automobile koji se voze ispred njega i prema njima prilagođava razmak i brzinu vlastitog vozila. Suradnja elektroničkog programa stabilnosti i videokamere koja prepoznaje vozni trak, te elektromehaničkog upravljača daje tehničku bazu za automatsko vođenje vozila.

Bosch nudi i sve senzore potrebne za cjeloviti pregled nad relevantnim prometom. Ovisno o cijelom opsegu funkcija u vozilu to za pregled prednjeg područja znači ili kombinaciju radarskog senzora i mono kamere ili, kao drugu mogućnost, stereo kameru. Novi radarski senzor srednjeg dosega koji u 2013. godini kreće u serijsku proizvodnju namijenjen je standardima tržišta koje cilja na veliki volumen prodaje pa je zato znatno povoljniji.

Automatizacija vožnje radi se postepeno. Prvo će se po autocesti moći voziti sve brže uz sve veći stupanj automatizacije, dok na kraju Highway Pilot potpuno ne preuzme vožnju od ulaska na autocestu sve do silaska s nje.

Autor:D.Ho
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.