fbpx
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

BEZ AUTA SE MOŽE OSTATI I TRAJNO: U Hrvatskoj se na to rijetko pazi, evo što čeka vlasnike

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Prijestupi u prometu sa sobom vuku različite kazne, a jedna od njih, u najoštrijem primjeru, može izazvati i trajno oduzimanje automobila sudskom odlukom u Hrvatskoj. Vozači ne paze često, a ako stigne takva kazna, često zavlada i čuđenje zbog oštrine koju donosi sudska odluka.

Propisi su, međutim, jasni, a njih je u analizi stanja približila Revija Hrvatskog autokluba, koja upozorava sve na cestama da kršenje pravila može biti vrlo skupo.

Do te mjere da se bez auta i ostane, u slučaju ponavljanja prijestupa koji donose opasnost na cestama.


Primjer iz sudske prakse

Pišući o situaciji da se automobil trajno oduzme, Revija HAK-a istaknula je sudski primjer s početka ove godine, kada je prekršitelju bilo oduzeto njegovo vozilo, i to s odlukom da mu neće biti vraćeno. U tom slučaju, automobil postaje vlasništvo RH, a potom se s njim raspolaže uz različite mogućnosti koje slijede.

Foto: Darko Tomas/CROPIX/Ilustracija

Vozilo često ide u nove ruke

Vozilo koje je bilo oduzeto prekršitelju pravila može se prodati za novac koji potom odlazi u državni proračun, ali može biti i dodijeljeno nekom tijelu ako se utvrdi da za to postoji interes, primjerice, s dodjeljivanjem vozila za jedinicu lokalne ili državne vlasti, ili nekoj javnoj ili neprofitnoj organizaciji, za obavljanje djelatnosti koja je humanitarna, socijalna, druga društvena ili je procijenjena opće korisnom.

Za one aute koji neće biti prodani ili dodijeljeni, slijedi njihovo uništavanje.

Opasni prijestupi u prvom planu

Među prijestupima koje je Revija HAK-a istaknula pišući o mogućnosti da se automobil trajno oduzme vlasniku, izdvajaju se oni najopasniji, poput vožnje u krivom smjeru na autocesti, prekomjerna brzina koja izaziva prijetnju na cesti, odbijanje da se obavi alkotest ili liječnički pregled, vožnja kroz crveno svjetlo s ubrzanjem ili kroz više crvenih svjetala, a tu je i vožnja prije nego je vozač stekao uvjete za upravljanje automobilom ili nakon što mu je vozačka dozvola bila oduzeta, u slučaju da se taj prijestup ponavlja.

O svemu odluku donosi sud pa, kako upozorava Revija HAK-a, prosvjedi onih kojima je oduzeto vozilo na postupanje policije u ovoj priči ne pomažu.
Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.